vineri, 30 septembrie 2011

Dacă-i tratezi cu respect, oamenii fac la fel

Spălătoria gratuită din București are clienți fideli

Cam 20 de persoane vin în fiecare zi să spele câte-un braţ de rufe la curăţătoria gratuită de pe Calea Griviţei din Bucureşti. Clienţii fideli au acum statut de "beneficiari".

Programul începe la 8 fix şi ţine până pe la patru după-amiaza. Timp suficient pentru cei care pot răbda un drum de o oră de-acasă până pe Calea Griviţei, la numărul 216, să spele două sacoşe cu haine. De la inagurare, adică de acum trei luni, aproximativ 3.200 de oameni au mers la spălătoria socială din sectorul 1, unde sunt zece maşini cu capacitate mare, de zece kilograme, dar şi cinci uscătoare.

Datele arată că, în fiecare zi, aproximativ 20 de oameni merg la curăţătorie şi au de spălat, în medie, cam două încărcături de haine. Bătaia cea mai mare se dă însă pe maşina dedicată hainelor pentru bebeluşi.

Cine sunt clienţii

Ca să beneficiezi de programul gratuit de curăţătorie, trebuie să-ţi faci programare la telefon sau direct la doamna Teo, administratorul punctului de lucru. Doamna Teo e stresată. Nu-i place să apară în ziare. Îi place, însă, să stea de vorbă cu "beneficiarii". I-a învăţat cum se spală hainele, albe cu albe, coloratele separat, unde se pune detergentul, unde balsamul şi cum trebuie să pornească uscătorul.

"Dacă-i tratezi cu respect, oamenii fac la fel", explică administratorul principiul de bază după care funcţionează spălătoria.

Cei 3.200 de oameni care au venit din iunie să-şi cureţe gratuit garderoba sunt din tot Bucureştiul, nu doar din zonă. Unii vin cu autobuzul din Ferentari, alţii de la Chitila. N-au apă curentă, n-au nici bani de detergent, dar au copii care trebuie să meargă curaţi la şcoală. În pungi mari adună, de două ori pe săptămână, boarfele murdare din casă. Le cară prin autobuze şi tramvaie, apoi fac drumul înapoi acasă.

"Sunt şi oameni fără casă care vin să spele, dar n-am probleme cu ei. Chiar mi-au părut speriaţi, aşa. Acum vin beneficiarii să spele haine groase, pături. Vine iarna", spune doamna Teo. Ca Maria Voinea, de exemplu. Şi-a înghesuit în plase lucru şoa rele şi-a venit să le spele. N-are apă în curte. Are doi copii de şcoală şi doi de grădiniţă. De două ori pe săptămână, vine la doamna Teo, stă cam o oră – o oră jumate şi gata. Aici s-a şi împrietenit cu Sanda, din Chitila, care ia şi ea autobuzul către Griviţa o dată pe săptămână. Doamna Teo le anunţă din biroul ei plin cu pungi de detergent şi coşuri din plastic când e gata programul de uscare. De pe banca din curte, locul în care fetele beau o cafea călduţă, sar ca arse. Îşi iau boarfele şi-au plecat acasă.

50 de huse de scaune

Doamna Teo le ajută să-şi aranjeze încărcătura şi ia la mână plasa altui beneficiar: "A venit unu’ odată, a intrat aşa pe poartă, cu un sac în spate. Avea de spălat 50 de huse de scaune şi aflase că e moca. I-am explicat: Dom’le, aici e pentru oameni săraci. A vrut să-şi încerce şi el norocul". Sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu