Intregul studiu va fi prezentat de catre Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown, in cadrul ecomTEAM, cel mai important eveniment regional de e-commerce si marketing digital, care va avea loc pe 2-3 aprilie, la Brasov.
Mai sunt doar 5 zile pana la eveniment, asadar iti sugeram sa iti achizitionezi biletul de acces cat mai repede. Locurile sunt limitate.
Doar 5% dintre clientii online au achizitionat produse alimentare de pe internet in ultimele 6 luni
Topul categoriilor cumparate online este dominat de produse de imbracaminte sau incaltaminte (37,6%), produse electronice (36,6%), produse electrocasnice (28,9%) si produse cosmetice/parfumuri (26,2%). Comparativ, doar 5,2% dintre cumparatorii online au achizitionat si produse alimentare in ultimele sase luni.In schimb, in urmatoarea jumatate de an, 11,8% dintre persoanele care intentioneaza sa faca achizitii online vor cumpara cu certitudine si produse alimentare, in timp ce 27,1% dintre acestea spun ca probabil vor face o astfel de achizitie. Barbatii par sa fie usor mai “curajosi” decat femeile in a cumpara produse alimentare online. Mai exact, 42,3% dintre barbati spun ca probabil si cu siguranta vor cumpara alimente online, in timp ce procentul este de 35% in cazul femeilor.
“Unul din motivele principale pentru care apetitul romanilor pentru achizitiile online de produse alimentare este asa de scazut este oferta relativ limitata din magazinele online, prin comparatie cu o oferta foarte generoasa in magazinele clasice. Pe masura ce vor aparea mai multi jucatori cu produse alimentare in online, ma astept ca si interesul consumatorilor pentru aceasta categorie sa creasca” a spus Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.
Painea, legumele si fructele- pe ultimele locuri in privinta achizitiei online
Categoriile de produse alimentare cel mai probabil sa fie cumparate online sunt dulciurile/cafeaua, urmate la mare distanta de bauturile alcoolice, produsele de baza precum faina sau uleiul, conservele, apa imbuteliata si bauturile non alcoolice. La polul opus, categoriile care au suscitat cel mai mic interes pentru achizitionarea online sunt painea si produsele de panificatie, precum si fructele sau legumele.“Putem observa cu ochiul liber o corelatie intre intentia de cumparare online a categoriei si doua din caracteristicile categoriei: pe de o parte, perisabilitatea scazuta si nivelul de standardizare pe de alta parte. Acolo unde oamenii stiu exact ce vor sa cumpere, decizia de achizitionare a categoriei va migra mai usor catre online”, a mai spus Daniel Enescu
Prin comparatie cu media, persoanele din categoria de varsta 25-34 ani sunt mai inclinate sa cumpere dulciuri si/sau cafea, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 ani sunt mai inclinate sa cumpere produse alimentare de baza (zahar, faina, ulei) si conserve.
Tot comparativ cu media, tinerii (18-24 ani) sunt mai putin atrasi de achizitionarea online de produse alimentare de baza si de dulciuri sau cafea.
Toate aceste diferente au o explicatie si in stilul de viata specific fiecarei categorii de varsta, care se reflecta direct in categoriile de produse consumate.
Studiul a fost realizat de Daedalus Millward Brown pe un esantion de 600 persoane, reprezentativ pentru utilizatorii de internet din mediul urban. Datele au fost culese din panelul Daedalus Online in februarie 2014. Eroarea de esantionare este de +/- 4%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu