Ce ne pregătesc  organizatorii dar şi meşterii populari din toate zonele ţării? Bunătăţi  dintre cele mai gustoase, fie de post, fie de dulce.  Produse de Post:  zacuşti de toate felurile, de vinete, de ghebe şi alte conserve de casă  de sezon, gemuri şi dulceţuri bucovinene şi maramureşene, vestitele  murături ale lui Nea Puiu, pepene galben murat, asortate, conopidă, 
mere  şi pere murate. Printre cele de dulce veţi regăsi: brânzeturi (telemea,  brânză de burduf, simplă, în coajă de brad, urdă dulce sau sărată, de  oaie, vacă sau capră), caşuri şi caşcaval specifice zonei Argeşului,  Branului, caşcaval cu verdeţuri, cu nucă sau cu usturoi şi alte  specialităţi, pastramă de oaie sau berbecuţ, preparate din carne de  porc, oaie, gâscă, capră, pui de la Botoşani, Iaşi, Argeş, Galaţi,  cozonaci delicioşi din Moldova.
Nici  siropurile şi sucurile naturale un au fost uitate: siropuri naturale de  muguri de brad, merişoare, din diferite fructe de pădure, sucuri  naturale de mere, miere, vin şi palincă, ceaiuri, alifii şi tincturi de  leac din Apuseni, sirop de cătină cu miere şi legume de sezon din  gospodării ţărăneşti (Jud. Teleorman).
Când  vine vorba de dulciuri, copiii sigur îşi vor linge degetele de plăcere  după ce vor fi gustat vestita turtă dulce, covrigi de Piteşti şi de  Buzău, ciocolată de casă, grilaş, fondante şi halviţă de Arad, dulciuri  ungureşti, kurtos kalacs, prăjituri de casă din Muntenia, Maramureş şi  Bucovina.
Nu vor lipsi  meşteşugarii care împletesc şi olăresc cu atâta măiestrie lucruri de  trebuinţă caselor de gospodari, care vor veni cu obiecte de ceramică,  produse artizanale din lemn pentru bucătării de gospodine staşnice, oale  de sarmale de ceramică, căciuli, fulare şi alte împletituri pentru  sezonul rece, căciuli de blană din Moldova şi alte obiecte meşterite cu  drag şi pricepere.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu