Preocuparea multor români pentru consumul de alimente sănătoase a  încurajat producătorii de sucuri naturale să îşi dezvolte afacerile şi  să spere la ocuparea a 10% din piaţa băuturilor răcoritoare.
Pe  o piaţă a băuturilor răcoritoare de aproximativ trei miliarde de euro,  sucurile naturale reuşesc vânzări de 10% din total. În România se  consumă circa 3,3 miliarde litri de băuturi răcoritoare, din care  cantitatea de sucuri naturale produsă anual a depăşit 300 milioane  litri. Pe acest segment de piaţă, alături de procesatori mai mari, gen  Timbark sau European Drinks, încearcă să-şi facă loc şi micii  producători. În prezent, sunt înregistraţi la Ministerul Agriculturii,  cu unităţi în funcţiune, 93 de agenţi economici procesatori de sucuri de  fructe şi legume.
Numărul acestora este în creştere, mai ales  după ce sucul de mere a devenit noua oportunitate a pomicultorilor.  Astfel, după ce au constatat că românii nu se înghesuie când vine vorba  de cumpărat mere, cinci producători din Timiş au decis să se asocieze şi  să cumpere o instalaţie de făcut suc natural, pentru a-şi valorifica  producţia. „Pentru că nu aveam unde să ne vindem merele, am decis să  achiziţionăm o instalaţie de făcut suc natural. Aceasta, după ce  încercasem să vindem merele unui alt producător, care avea o fabrică de  sucuri naturale.
I-am dat 100 tone de mere pentru industrializare  şi n-am mai primit banii nici în ziua de azi. Aşa că am decis să ne  facem propria noastră făbricuţă. Am plecat în Germania, am dat 36.000  euro şi ne-am întors cu o instalaţie nou-nouţă“, povesteşte Gheorghe  Benea, reprezentantul Kronstadt Fructe Timiş.
Chiar dacă cea mai  mare parte a fructelor obţinute de pe cele 106 hectare de livezi este  valorificată direct, pomicultorii din Timiş sunt încântaţi de noua  afacere cu sucuri. Ei au luat o decizie inspirată când au înfiinţat o  firmă, au cumpărat instalaţia şi au deschis afacerea cu sucuri. Acum,  realizează o producţie anuală de 40 tone de suc natural, din ce în ce  mai căutat pe piaţa internă. Dacă până acum sucul era vândut doar în  zonă, adică în judeţele Timiş şi Arad, viitorul se anunţă şi mai bun,  pentru că firma a reuşit să încheie un contract cu un hipermarket cu  acoperire naţională.
Investiţie amortizată într-un an
Pentru  că piaţa sucurilor naturale este în creştere, procesatorii încearcă  să-şi extindă capacitatea de producţie. „Mă gândesc să accesez nişte  fonduri europene pentru a-mi mări capacitatea şi pentru a produce suc şi  din alte fructe decât mere. Deja am introdus şi perele alături de mere,  dar vrem mai mult. Pentru că afacerea merge tot mai bine“, a spus  Andras Jeno, patronul Biofruct Hunedoara. El povesteşte că a decis să  intre în această afacere după ce a terminat facultatea şi a petrecut o  perioadă în Elveţia, unde a văzut cum se produce suc natural.
„Am  început în 2005, în urma unei perioade de practică în Elveţia, şi am  decis să investesc 100.000 euro şi să cumpăr o instalaţie nouă din  Austria. Am pornit cu 50 tone pe an şi am ajuns la aproape 800 tone. Fac  doar suc de mere şi doar în perioada recoltei, adică între lunile  august şi noiembrie, în restul anului instalaţia rămânând neutilizată“,  ne-a povestit Andras Jeno. El cumpără merele de la pomicultori din Argeş  şi Sibiu şi vinde sucul prin supermarketuri şi magazine naturiste, la  cinci sau zece litri, cu un preţ de cinci-șase lei pe litru.
La  rândul lor, pomicultorii din Timiş au în vedere adaptarea instalaţiei  pentru a putea produce şi suc de vişine sau caise. „Sperăm să ne  dezvoltăm. Acum, producem doar patru tone de suc pe zi. Merele folosite  sunt din producţie proprie, dar pentru că deja am început să cultivăm şi  pere, de anul viitor vom încerca să producem şi suc de pere. Oricum, în  livezile noastre mai avem şi alte fructe, de la piersici, la cireşe şi  căpşune. Pentru a face suc şi din sâmburoase, mai trebuie un adaptor la  instalaţia existentă pentru a scoate sâmburii, şi atunci vom putea  produce şi suc de cireşe, vişine, caise şi piersici“, arată Gheorghe  Benea.
Viitorul se arată încurajator pentru procesatorii de  fructe. Andras Jeno spune că „este foarte mulţumit, pentru că afacerea  creşte de la un an la altul“.
Rezultatele se anunţă bune şi  pentru Kronstadt Fructe Timiş. „Am început să producem suc de mere în  octombrie 2010. Deja am amortizat investiţia făcută în instalaţia luată  cu bani proprii. Anul trecut am vândut întreaga cantitate de suc  obţinută, iar anul acesta am comercializat deja 25 tone“, a mai spus  Benea.
sursa: business-forum.ro

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu