luni, 12 martie 2012

Sucurile naturale reprezintă 10% din vânzările de băuturi răcoritoare

Preocuparea multor români pentru consumul de alimente sănătoase a încurajat producătorii de sucuri naturale să îşi dezvolte afacerile şi să spere la ocuparea a 10% din piaţa băuturilor răcoritoare.

Pe o piaţă a băuturilor răcoritoare de aproximativ trei miliarde de euro, sucurile naturale reuşesc vânzări de 10% din total. În România se consumă circa 3,3 miliarde litri de băuturi răcoritoare, din care cantitatea de sucuri naturale produsă anual a depăşit 300 milioane litri. Pe acest segment de piaţă, alături de procesatori mai mari, gen Timbark sau European Drinks, încearcă să-şi facă loc şi micii producători. În prezent, sunt înregistraţi la Ministerul Agriculturii, cu unităţi în funcţiune, 93 de agenţi economici procesatori de sucuri de fructe şi legume.

Numărul acestora este în creştere, mai ales după ce sucul de mere a devenit noua oportunitate a pomicultorilor. Astfel, după ce au constatat că românii nu se înghesuie când vine vorba de cumpărat mere, cinci producători din Timiş au decis să se asocieze şi să cumpere o instalaţie de făcut suc natural, pentru a-şi valorifica producţia. „Pentru că nu aveam unde să ne vindem merele, am decis să achiziţionăm o instalaţie de făcut suc natural. Aceasta, după ce încercasem să vindem merele unui alt producător, care avea o fabrică de sucuri naturale.

I-am dat 100 tone de mere pentru industrializare şi n-am mai primit banii nici în ziua de azi. Aşa că am decis să ne facem propria noastră făbricuţă. Am plecat în Germania, am dat 36.000 euro şi ne-am întors cu o instalaţie nou-nouţă“, povesteşte Gheorghe Benea, reprezentantul Kronstadt Fructe Timiş.

Chiar dacă cea mai mare parte a fructelor obţinute de pe cele 106 hectare de livezi este valorificată direct, pomicultorii din Timiş sunt încântaţi de noua afacere cu sucuri. Ei au luat o decizie inspirată când au înfiinţat o firmă, au cumpărat instalaţia şi au deschis afacerea cu sucuri. Acum, realizează o producţie anuală de 40 tone de suc natural, din ce în ce mai căutat pe piaţa internă. Dacă până acum sucul era vândut doar în zonă, adică în judeţele Timiş şi Arad, viitorul se anunţă şi mai bun, pentru că firma a reuşit să încheie un contract cu un hipermarket cu acoperire naţională.

Investiţie amortizată într-un an

Pentru că piaţa sucurilor naturale este în creştere, procesatorii încearcă ­să-şi extindă capacitatea de producţie. „Mă gândesc să accesez nişte fonduri europene pentru a-mi mări capacitatea şi pentru a produce suc şi din alte fructe decât mere. Deja am introdus şi perele alături de mere, dar vrem mai mult. Pentru că afacerea merge tot mai bine“, a spus Andras Jeno, patronul Biofruct Hunedoara. El povesteşte că a decis să intre în această afacere după ce a terminat facultatea şi a petrecut o perioadă în Elveţia, unde a văzut cum se produce suc natural.

„Am început în 2005, în urma unei perioade de practică în Elveţia, şi am decis să investesc 100.000 euro şi să cumpăr o instalaţie nouă din Austria. Am pornit cu 50 tone pe an şi am ajuns la aproape 800 tone. Fac doar suc de mere şi doar în perioada recoltei, adică între lunile august şi noiembrie, în restul anului instalaţia rămânând neutilizată“, ne-a povestit Andras Jeno. El cumpără merele de la pomicultori din Argeş şi Sibiu şi vinde sucul prin supermarketuri şi magazine naturiste, la cinci sau zece litri, cu un preţ de cinci-șase lei pe litru.

La rândul lor, pomicultorii din Timiş au în vedere adaptarea instalaţiei pentru a putea produce şi suc de vişine sau caise. „Sperăm să ne dezvoltăm. Acum, producem doar patru tone de suc pe zi. Merele folosite sunt din producţie proprie, dar pentru că deja am început să cultivăm şi pere, de anul viitor vom încerca să producem şi suc de pere. Oricum, în livezile noastre mai avem şi alte fructe, de la piersici, la cireşe şi căpşune. Pentru a face suc şi din sâmburoase, mai trebuie un adaptor la instalaţia existentă pentru a scoate sâmburii, şi atunci vom putea produce şi suc de cireşe, vişine, caise şi piersici“, arată Gheorghe Benea.

Viitorul se arată încurajator pentru procesatorii de fructe. Andras Jeno spune că „este foarte mulţumit, pentru că afacerea creşte de la un an la altul“.

Rezultatele se anunţă bune şi pentru Kronstadt Fructe Timiş. „Am început să producem suc de mere în octombrie 2010. Deja am amortizat investiţia făcută în instalaţia luată cu bani proprii. Anul trecut am vândut întreaga cantitate de suc obţinută, iar anul acesta am comercializat deja 25 tone“, a mai spus Benea.
sursa: business-forum.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu