joi, 6 octombrie 2011

In memoriam - Lectii pe care le putem invata de la Steve Jobs

Comparabil poate cu Edison, Einstein sau Henry Ford, Steve Jobs (foto) si-a lasat amprenta asupra societatii, revolutionand industria IT prin simplitate. Chiar daca unii dintre noi il consideram un geniu, era doar un om. Se trezea in fiecare dimineata, la fel ca noi toti, isi saluta familia cand pleca din casa, dupa care se implica trup si suflet in munca sa. Ce ne poate invata Jobs?
Citeste top 10 lectii din partea lui Steve Jobs, inventariate de Forbes.

1. Cele mai durabile inovatii sunt cele care unesc arta si stiinta. Jobs a subliniat intotdeauna ca de-a lungul timpului, principala diferenta dintre Apple si ceilalti producatori de computere a constat in faptul ca Apple a incercat sa imbine arta cu stiinta.

Echipa care a lucrat initial la dezvoltarea Macintosh avea in spate cunostinte de antropologie, arta, istorie si literatura. Potrivit specilistilor, aceasta este diferenta dintre iPad si alte tablete de pe piata - este vorba despre modul in care arata, despre materialele folosite, despre atingere. Astfel de lucruri sunt greu de inteles pentru oamenii de stiinta si ingineri, concentrati pe partea tehnica.

2. Nu poti crea viitorul prin focus-grupuri. Exista teorii ale managementului care pun accentul pe relatia dintre producator si consumator - trebuie sa iti asculti clientul. Steve Jobs a fost printre primii antreprenori care au contestat aceasta idee, spunand ca este doar o pierdere de timp. Potrivit lui, consumatorul de azi nu stie intotdeauna ce vrea, mai ales daca este ceva ce nu au mai vazut, auzit, simtit.

Vestea ca Apple va lansa o tableta a fost primita cu scepticism. Cand oamenii au auzit denumirea de "iPad", au glumit pe acest subiect o zi intreaga. Dar cand au ajuns sa tina in mana un astfel de dispozitiv si chiar sa il foloseasca, el a devenit un fenomen. Jobs si echipa sa au avut incredere in ei mai mult decat oricine altcineva.

3. Nu te teme de esec. Si nici macar de moarte. Jobs a fost concediat de succesorul pe care il alesese. A fost una dintre cele mai umilitoare scene din lumea business-ului, in ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, Jobs nu s-a izolat. S-a ridicat si s-a reapucat de munca.

In urma cu opt ani de zile, a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer pancreatic si i s-a spus ca mai are doar cateva zile de viata.

Steve Jobs, la deschiderea anului universitar 2005, Universitatea Stanford :

"Nimeni nu vrea sa moara. Chiar si cei care vor sa ajunga in rai, nu vor sa moara ca sa ajunga acolo. Si cu toate acestea, moartea este destinatia pe care o impartasim cu totii. Nimeni nu a scapat pana acum. Si asa trebuie sa fie, pentru ca moartea este cel mai probabil singura si cea mai buna inventie a vietii. Imi cer scuze ca sunt asa dramatic, dar este adevarat. Timpul este limitat, asa ca nu va pierdeti timpul traind viata altora. Nu va lasati prinsi in dogme".

4. Nu incerca sa faci conexiuni privind doar in viitor, ci si spre trecut. Acest sfat provine tot din timpul discursului din 2005. Ideea din spatele conceptului este ca oricat de mult ne chinuim sa ne planificam viata in avans, intotdeauna va aparea ceva impredictibil. Ceea ce suna a infrangere azi - te-a parasit iubita/ul, nu ai job-ul pe care il doreai, ti-ai irosit patru ani din viata lucrand la un start-up care nu a iesit cum ai vrut - poate fi de fapt un semn al viitorului succes.

Nu poti face conexiuni gandind doar in avans, ci privind si spre trecut. Trebuie sa ai incredere in ceva - in instinct, in destin, in viata, in karma, etc. "Aceasta abordare nu m-a dezamagit pana cum si chiar mie personal mi-a schimbat viata", a spus Jobs.

5. Asculta acea voce din capul tau care iti spune daca esti sau nu pe calea cea buna. Cei mai multi dintre noi nu auzim voci interioare. Ne-am decis pur si simplu ca vrem sa lucram in finante sau in medicina pentru ca asa ne-au sfatuit parintii, sau pentru ca am vrut sa castigam multi bani. Cand luam astfel de decizii, constient sau nu, reducem la tacere acea voce interioara. De aici inainte, cei mai multi dintre noi intra pe pilot automat.

Jobs a fost intotdeauna un suflet nelinistit. Un om mereu grabit. Un om cu un plan. Un plan care era doar pentru el - voia sa realizeze computere. Unii oameni au o voce interioara care ii indeamna sa lupte pentru democratie sau sa devina experti in sculptura minimalista. Orice ti-ar spune acea voce, ar fi intelept sa o asculti. Chiar daca iti spune sa iti dai demisia, sa te muti in China sau sa te desparti de partener.

6. Asteptari de la tine si de la ceilalti. Uneori, poate am auzit de modul autoritar in care Jobs isi trata subalternii. Presa deseori spunea ca este obsedat de control, ca este un perfectionist. Concluzia? El era preocupat de pasiunea sa, de ceea ce ii spunea acea voce interioara. De fapt ii pasa prea mult de ceea ce rezulta din munca sa. Voia tot ce e mai bun de la sine si de la cei care lucrau pentru ei. Daca angajatilor nu le pasa, atunci el nu ii vroia in preajma. Cum reusea sa atraga insa atat de multe talente in jurul sau? Pentru ca si talentelor le pasa de munca lor.

Potrivit unei zicale citate de Forbes, "daca esti un jucator de categoria B, vei angaja ca subalterni jucatori de categoria C, pentru ca nu vrei ca ei sa fie mai destepti ca tine; daca esti un jucator de categoria A, vei angaja jucatorii A+, pentru ca vrei cele mai bune rezultate".

7. Nu trebuie sa iti pese daca ai dreptate sau nu. Trebuie sa iti pese de cum faci ca sa reusesti. Jobs a lansat acest concept intr-un interviu acordat dupa ce a fost concediat de la Apple. Daca trebuie sa furi ideile altora pentru a-ti imbunatati propria idee, atunci n-ai decat. Trebuie sa te dedici proiectului tau, dar fara sa pierzi contactul cu realitatea.

8. Inconjoara-te cu cei mai talentati oameni. Se vehiculeaza ideea falsa cum ca Apple este Steve Jobs. Insa in companie lucreaza o multime de oameni talentati - Phil Schiller, Jony Ive, Peter Oppenheimer, Tim Cook sau Ron Johnson (fost angajat Apple) - ale caror merite sunt deseori neglijate.

Faptul ca actiunile Apple nu s-au devalorizat semnificativ de cand Jobs a renuntat la functia de CEO poate fi atribuit echipei.

9. Ramai flamand, ramai naiv. Din nou citam din discursul lui Jobs. "Pe vremea cand eram tanar, exista o publicatie numita 'The Whole Earth Catalogl' (Catalogul integral al lumii - n.r.), care era una dintre 'bibliile' generatiei mele. Asta a fost spre sfarsitul anilor '60, inainte de aparitia computerelor, asa ca era facuta cu ajutorul masinilor de scris, a foarfecelor si a camerelor polaroid. Era un fel de Google in varianta tiparita, cu 35 de ani inainte sa apara efectiv Google.

Stewart (fondatorul revistei - n.r.) si echipa lui au difuzat mai multe numere ale revistei, iar dupa ce au considerat ca si-au incheiat misiunea, au publicat ultimul numar. Eram la mijlocul anilor '70. Pe coperta din spate a ultimului numar era o fotografie cu un drum de tara, acel drum pe care ai vrea sa mergi daca ai fi genul aventuros. Sub aceasta poza era cuvintele: 'Ramai flamand. Ramai naiv'. Acesta era mesajul lor de adio. "De atunci mi-am dorit si eu sa raman flamand si naiv si asta va doresc si voua (studentilor carora li se adresa - n.r.)", spunea Jobs.

10. Orice este posibil prin munca, determinare si viziune. Chiar daca a fost CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii din lume, chiar daca a fost un deschizator de drumuri, Jobs a fost si el om - sot, tata, prieten. Putem si noi sa ajungem acolo unde ne dorim pornind de la propriile dorinte.

Cand Jobs a revenit la Apple in 1990, compania era in pragul falimentului. Acum este a doua cea mai valoroasa companie din lume.

Un exemplu de azi: introducerea unui nou produs cu recunoasterea vocei in stil Apple:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu