În România se produc aproximativ 280 de alimente ecologice. Primul produs biologic de la noi s-a obţinut în 2000 şi a fost un sortiment de grâu pentru paste. Pe piaţă se găsesc şi produse ecologice de import: zahăr brun, cafea, ciocolată, lapte de orez, biscuiţi, ceaiuri, gem de fructe şi sucuri.
Cum le recunoşti?
Toate alimentele ecologice au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare. Pe eticheta unui produs ecologic apar obligatoriu numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului, denumirea produsului, metoda de producţie utilizată şi marca organismului de certificare. Un produs care se vinde sub sigla „natural” nu este neapărat ecologic.
Unde se găsesc?
Piaţa produselor ecologice nu este foarte dezvoltată la noi. În Bucureşti există opt magazine care comercializează astfel de produse, iar la nivelul întregii ţări, 12. Alimentele ecologice sunt comercializate însă şi în multe supermarketuri.
Cât costă să mănânci bio
În toate statele UE, alimentele bio sunt mai scumpe decât cele produse în sistem convenţional. În România, preţul alimentelor bio este dublu faţă de cel al produselor convenţionale şi aproximativ 80% din alimentele ecologice provin din import.
Mod de viaţă sănătos
Studiile dovedesc că anual consumăm 20 de kilograme de aditivi alimentari de persoană. Produsele bio se obţin prin practicarea sistemului de agricultură ecologică, iar acest sistem interzice folosirea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor de creştere. Totuşi, din cauza preţului mare şi a producţiei mici, consumul de alimente bio este sub 1% la noi în ţară. În aceste condiţii, aproape jumătate din producţia de hrană bio din România merge la export. Sursa: click.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu