În România se produc aproximativ 280 de alimente ecologice. Primul  produs biologic de la noi s-a obţinut în 2000 şi a fost un sortiment de  grâu pentru paste. Pe piaţă se găsesc şi produse ecologice de import:  zahăr brun, cafea, ciocolată, lapte de orez, biscuiţi, ceaiuri, gem de  fructe şi sucuri.
Cum le recunoşti?
Toate alimentele  ecologice au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla  organismului de certificare. Pe eticheta unui produs ecologic apar  obligatoriu numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului,  denumirea produsului, metoda de producţie utilizată şi marca  organismului de certificare. Un produs care se vinde sub sigla „natural”  nu este neapărat ecologic.
Unde se găsesc?
Piaţa  produselor ecologice nu este foarte dezvoltată la noi. În Bucureşti  există opt magazine care comercializează astfel de produse, iar la  nivelul întregii ţări, 12. Alimentele ecologice sunt comercializate însă  şi în multe supermarketuri.
Cât costă să mănânci bio
În  toate statele UE, alimentele bio sunt mai scumpe decât cele produse în  sistem convenţional. În România, preţul alimentelor bio este dublu faţă  de cel al produselor convenţionale şi aproximativ 80% din alimentele  ecologice provin din import.
Mod de viaţă sănătos
Studiile  dovedesc că anual consumăm 20 de kilograme de aditivi alimentari de  persoană. Produsele bio se obţin prin practicarea sistemului de  agricultură ecologică, iar acest sistem interzice folosirea organismelor  modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a  stimulatorilor de creştere. Totuşi, din cauza preţului mare şi a  producţiei mici, consumul de alimente bio este sub 1% la noi în ţară. În  aceste condiţii, aproape jumătate din producţia de hrană bio din  România merge la export. Sursa: click.ro

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu