luni, 3 octombrie 2011

Consumul de struguri şi vin combate astenia

Substanţa-cheie conţinută atât de struguri, cât şi de vin este resveratrolul, un antioxidant puternic despre care studiile au demonstrat că protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi, implicit, de boli. Mai mult, vitaminele şi mineralele din struguri cresc protecţia oferită de sistemul imunitar şi menţin un tonus bun al organismului.

Scade tensiunea

„Strugurii sunt bogaţi în potasiu şi sunt săraci în sodiu. De aceea, este bine să fie consumaţi de hipertensivi, fiindcă potasiul reglează ritmul cardiac, dar şi excitabilitatea neuro-musculară ce apare în oboseală şi se manifestă prin crampe, furnicături, cârcei", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În plus, strugurii conţin şi cuercitină, un antioxidant ce reglează nivelul colesterolului şi protejează vasele de ateroscleroză. O cură de struguri eficientă presupune includerea în meniul zilnic a 200-300 de grame de struguri de masă. Ei ar trebui să fie consumaţi cu tot cu coajă, pentru că este bogată în resveratrol, şi cu sâmburi, fiindcă aceştia conţin vitaminele E şi F şi minerale precum zincul, cuprul şi seleniul, care susţin imunitatea. Astfel de cure sunt contraindicate diabeticilor, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, şi persoanelor cu hiperaciditate gastrică sau cu ulcer, fiindcă stimulează secreţiile gastrice.

Induce somnul

Curele cu vin se recomandă persoanelor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. „Vinul are un conţinut ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P), de minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan şi crom) şi de substanţe antioxidante, ceea ce îi conferă reale virtuţi terapeutice", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica Med-As din Bucureşti. Terapia cu vin se face doar la indicaţiile unui specialist în fitoterapie. Acest tip de terapie este contraindicat femeilor gravide şi copiilor, precum şi persoanelor cu afecţiuni hepatice, cardiace grave şi cu epilepsie.

Previne bolile de inimă

Antioxidanţii din vinuri, precum polifenolii, cuercitina şi resveratrolul, încetinesc procesele de degradare celulară. În egală măsură, aceşti antioxidanţi contribuie la prevenirea bolilor de inimă, dar şi a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer. „Vinul scade nivelul colesterolului rău, provoacă vasodilataţie, previne depunerea plăcilor de aterom, îmbunătăţeşte circulaţia la nivel cerebral şi periferic", explică medicul fitoterapeut Ruxandra Constantina. Vinoterapia cosmetică începe să câştige teren, iar antioxidanţii din struguri şi din vin şi‑au arătat eficienţa atât pentru proprietăţile anticelulitice, cât şi ca ingrediente în măşti şi în creme antiaging. În creme sunt folosite mai ales extracte din seminţe şi antioxidantul resveratrol.

"Vinul din struguri scade colesterolul «rău» şi previne apariţia bolilor degenerative şi a celor canceroase. '' Sursă: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu