vineri, 30 martie 2012

Spatiul de pe pagina principala NetPizza nu este de vanzare - vezi ce mai putem invata de la Google :-)

Lucruri interesante pe care nu le știai despre Google

Marissa Mayer, vicepreşedinte Google, a dezvăluit, recent, într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek mai multe lucruri interesante despre motorul de căutare pe care mulţi utilizatori proabil nu le cunosc.

Marissa Mayer, 36 de ani, s-a alăturat companiei Google în anul 1999, după ce schimbase nu mai puţin 14 joburi. În prezent, ea este responsabilă la Google de departamentului de hărţi şi servicii de localizare. Într-un înterviu acordat celor de la Bloomberg Businessweek aceasta a oferit câteva informaţii din interior, mai puţin cunoscute de fanii Google.

•    Potrivit acesteia, motorul de căutare are un fundal alb, nu pentru că aşa doreau cei doi fondatori, Larry Page şi Serghei Brin, ci pentru că nu au avut de ales. Mayer îşi  aminteşte că Brin a spus la un moment dat: “Nu avem un webmaster şi nu ştiu HTML!”

•    Mayer îşi mai aminteşte că ea s-a opus ideii de a introduce reclame targetate în e-mailurile utilizatorilor considerând-o înfiorătoare. Nimeni nu a ascultat de ea şi reclamele din email s-au transformat ulterior în Google AdSense, o afacere de miliarde de dolari pentru gigantul web.

•    Google a calculat că o reclamă pe pagina de start ar costa 10 milioane de dolari, însă spaţiul acesta nu este de vânzăre.

•    Majoritatea paginilor Google au avut la un moment dat în partea de jos un simbol. Acesta nu era necesar, însă compania a găsit de cuviinţă să îl introducă după ce a obervat că mai mulţi utilizatori se uitau la pagina de start aşteptând ca restul să se încarce.

•    Mayer e fascinată de telefonul Motorola StarTAC. Ea şi-a cumpărat mai multe modele de pe eBay, iar acum are o adevărată colecţie. Google deţine în prezent Motorola Mobility. Sursa: capital.ro

joi, 29 martie 2012

Alimentele in care se ascund cele mai multe calorii

alimente calorii
Jurnalul.ro: 10 idei false despre calorii (Autor: Steluta Indrei)

Caloriile - obsesia celor care vor sa slabeasca - se pot afla acolo unde ne asteptam mai putin. Credeti ca o salata are putine calorii? Ei bine, va inselati. In schimb, considerati ciocolata ina¬micul numarul 1 al curei de slabire? Surprinzator, dar iarasi va inselati. Descoperiti in continuare alimentele in care se ascund cele mai multe calorii.
1. Fructele uscate sunt ideale ca gustare: fals.
Intr-adevar, fructele confiate sunt bogate in vitamine si minerale, dar si in calorii. In 100 de grame de fructe uscate se gasesc - atentie! - intre 700 si 900 de calorii;
2. Salatele au putine calorii: fals.
In functie de ingredientele adaugate in salata, aceasta poate deveni hipercalorica. Pentru ca, de obicei, suntem tentati sa adaugam multe ingrediente in salata. Si sa nu uitam ca uleiul este plin de calorii;
3. Ciocolata ingrasa: fals.
Cu cat contine mai multa cacao, cu atat ciocolata este mai sanatoasa. Ciocolata neagra adevarata contine cel putin 70% cacao, este asadar saraca in zahar. Daca preferam ciocolata cu lapte, putem alege una cu o cantitate redusa de zahar;
4. Margarina contine mai putine calorii decat untul: fals.
Ambele au cam acelasi numar de calorii: 360 de calorii/100 de grame. Marea diferenta dintre aceste grasimi este originea lor: margarina con¬tine uleiuri vegetale hidrogenate (nocive pentru sanatate), untul grasimi animale (bune pen¬tru sanatate daca sunt consumate cu mo¬deratie);
5. Pastele au multe calorii: fals.
Pastele sunt carbohidrati cu asimilare lenta care au doar 180 de calorii/200 de grame. Ceea ce ingrasa este sosul care insoteste pastele. De aceea, este preferabil sa le mancam doar cu putin unt sau cu sos de rosii simplu. Sunt excluse pastele carbonara sau bolognese daca vrem sa slabim;
6. Cafeaua are putine calorii: adevarat.
Dar cu conditia de a nu adauga zahar si lapte. Ba chiar cafeaua instant la pliculete este imbogatita cu zahar si praf de frisca. Asadar, cafeaua fara calorii este cea neagra;
7. Cateva alune nu sunt chiar asa de calorice: fals.
Iata o lista a caloriilor din fructele oleaginoase:
- 100 grame de fistic au 600 de calorii;
- 100 grame de arahide au 660 de calorii;
- 100 grame de nuci caju au 600 de calorii;
8. Produsele 0% nu contin calorii: fals.
Nu contin grasimi, intr-adevar, dar sunt pline de indulcitori si zahar. De aceea, se intampla frecvent ca persoanele care consuma produse 0% grasimi sa se ingrase pentru ca au tendinta de a manca mai mult;
9. Painea alba ingrasa mai mult decat cea neagra: fals.
In ambele sortimente de paine afla cam acelasi numar de calorii. Insa painea neagra integrala este mai sanatoasa, intrucat contine mai multe fibre, vitamine si minerale, dar trebuie consumata cu moderatie;
10. Organismul asimileaza diferit caloriile in functie de ora la care mancam: fals.
Digestia nu se opreste niciodata. Indiferent de ora la care le consumam, caloriile raman tot calorii, iar in exces duc la ingrasare.

miercuri, 28 martie 2012

Studiu: Cei care mananca regulat ciocolata sunt mai slabi decat cei care mananca rar acest aliment

ciocolata sanatate slabire
Antena3.ro: Alimentul care credeai ca-ti face rau te ajuta sa slabesti
Persoanele care consuma in mod regulat ciocolata sunt mai slabe decat cele care mananca rar acest aliment, arata un studiu prezentat de BBC News. Studiul a fost realizat prin analizarea dietelor si al indicelui de masa corporala a peste 1.000 de persoane.
Potrivit studiului, oamenii care mananca ciocolata de cateva ori pe saptamana sunt in general mai slabi decat cei mai consuma acest aliment mai rar.
Chiar daca ciocolata este plina de calorii, ea contine si ingrediente care favorizeaza pierderea in greutate, considera cercetatorii.
"Studiul pe care l-am realizat vine cu informatii noi referitoare la pierderea in greutate. Acestea arata ca in pierderea greutatii nu conteaza numai numarul caloriilor, ci si compozitia lor", a explicat Beatrice Golomb de la Universitatea din California.
Studiul acesta nu este singurul care demostreaza ca ciocolata are efecte pozitive pentru sanatate. Alte cercetari au aratat ca ciocolata este benefica pentru inima.

Valoarea tranzacțiilor cu carduri a fost de 800 de milioane de euro în 2011

plata online cu cardul cumparaturi POS
Valoarea estimată a tranzacţiilor online cu carduri emise în România s-a apropiat anul trecut de 800 de milioane de euro, în urcare cu circa 40% faţă de anul precedent, din care 600 de milioane de euro reprezintă plăţi în afara ţării, a declarat directorul general al Visa România, Cătălin Creţu.

“Practic, cifrele ne spun că românii au încredere în plăţile online şi cumpără din ce în ce mai mult de pe magazinele online, mai ales de pe cele din afara ţării. Trendul de creştere se va menţine şi în 2012 şi, în acest context, valoarea tranzacţiilor online cu carduri emise în România va depăşi un miliard de euro la finele anului”, a spus Creţu. El a amintit că datele Romcard arată că volumul comerţului electronic cu plata online a înregistrat anul trecut o creştere de 24% faţă de anul anterior, ajungând la aproape 160 de milioane de euro. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, valoarea plăţilor efectuate cu carduri de debit efectuate s-au apropiat de 17 miliarde de lei în 2011, de la circa 14 miliarde de lei în urmă cu an.

“Comerţul online nu mai este pionierat. Practic, plăţile online cu cardul depăşesc 20% din valoarea totală a plăţilor efectuate cu cardul anul trecut”, a spus Creţu. Datele BNR arată că românii deţin peste 13 milioane de carduri. Sursa: jurnalul.ro

marți, 27 martie 2012

Ciobanii tin pasul cu tehnologia - mieii de Paste, vanduti pe Internet - comenzi online, cu livrare la domiciliu

mieii de paste - comanda online cu livrare la domiciliu
Cum orice gospodina care se respecta vrea sa aiba pe masa de Paste si mielul traditional, ciobanii asteapta Sarbatorile Pascale cu sufletul la gura.

 Desi iarna a fost nemiloasa si cheltuielile pe masura, oierii se lauda pe Internet cu miei de toata frumusetea. Astfel, cumparatorii comozi, care n-au chef sa se tocmeasca pe la targuri, pot cumpara mielutii cu un singur click. La o achizitie online, pretul variaza intre 11 lei pe kilogramul de carne de miel viu, iar carnea trasata ajunge pana la 25 de lei pe kilogram. Ciobanii s-au emancipat, iar mielutii behaie de zor prin spatiul virtual. Site-urile sunt doldora de astfel de anunturi.


Mieii sunt pozati mai ceva ca starurile de cinema si chiar daca bietele animale se sperie de blitzuri mai rau ca de latratul dulailor, oierii nu renunta la avantajele pe care le ofera tehnologia moderna.Alti ciobani internauti livreaza si marfa la domiciliu. In acest caz, medicii sanitar-veterinari avertizeaza consumatorii ca, dupa livrarea carnii, trebuie sa caute neaparat stampilele specifice controalelor sanitar-veterinare.
Sursa:ziare.com

luni, 26 martie 2012

Ingrediente simple folosite corect pot schimba total gustul mâncării! Câteva trucuri utile în bucătărie de la juraţii emisiunii "MasterChef"

masterchef protv
Super bucă­­tarii şi juraţii mega-show-ului culinar "MasterChef", care a debutat săptămâna aceasta la Pro TV, Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea, Flo­­rin Dumitrescu, au hotărât să ne împărtăşească câteva dintre cele mai importante trucuri pe care le folosesc în bucătărie. Cei trei deţinători ai secretelor culinare speră ca aceste sfaturi să le fie utile atât aspiranţilor la titlul de "MasterChef", cât şi tuturor celor pasionaţi de arta gătitului.
✔ Dacă tot am ocazia, să vă dau un sfat: gătiţi cu unt. Folosiţi unt la orice, la călit legume, la prăjituri, la prăjit carne.
✔ Nimic nu se compară cu gustul unui preparat pe care îl pregătiţi cu unt.
✔ Încercaţi să gătiţi zilnic. Ştiu că e mai greu, însă mâncarea proaspătă are altă savoare, este mai bună. Până la urmă, nimănui nu-i place ciorba reîncălzită!
Cătălin Scărlătescu ne învaţă cum să preparăm carnea la cuptor şi peştele
✔ Nu gătiţi carnea din cuptor la temperaturi foarte ridicate. O temperatură foarte mare nu face decât să o ardă.
✔ Încercaţi să nu mai puneţi lămâie pe un peşte proaspăt gătit, pur şi simplu îi ruinează gustul.
✔ Încercaţi, în schimb, să combinaţi peştele cu sosuri uşoare.
✔ Ştiu că e ciudat pentru gospodina de acasă, dar lămâia şi mujdeiul de usturoi pur şi simplu anulează gustul fabulous de fin al peştelui proaspăt.
✔ Puteţi pune în aluatul în care prăjiţi peştele puţină bere. Astfel, aluatul se va umfla, va fi mai pufos şi mai delicios.
Sorin Bontea şi secretele grătarului perfect
✔ Atunci când fac un grătar, nu sărez niciodată carnea înainte de a o pune pe jar. Sarea o "strânge" şi absoarbe toată apa.
✔ Adaug sare de mare sau grunjoasă la final, când carnea e făcută.
✔ Dacă condimentaţi grătarul şi cu piper, este important ca acesta să fie proaspăt măcinat.
Reţete pe gustul starurilor
Cei trei juraţi "MasterChef" au gătit pentru Madonna, Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Roger Moore, Tom Jones, Roger Federer şi mulţi alţii. Iată cum cei trei super bucătari au cucerit papilele gustative ale vedetelor:
"Cea mai pretenţioasă a fost Madonna. Pentru ea am gătit carne de vită în stilul kosher. Cred că Roger Moore şi Nicolas Cage nu au fost foarte pretenţioşi, au ales din meniu ce au dorit ei, pentru Roger Moore găteam special după terminarea programului, atunci când venea el la restaurant. Iar lui Gordon Ramsey i-am pregătit un steak", a spus Sorin Bontea.

"Cel mai exigent client al meu a fost un consul italian. Se întâmpla prin '89, îmi amintesc că mergeam iarna în pădure, el venea călare, iar noi îi pregăteam acolo, la foc, mâncarea", a dezvăluit Cătălin, care a mai gătit, printre alţii, pentru 50 Cent, Usher şi Shaggy", a mărturisit Cătălin Scărlătescu.

"Pe Nicolas Cage l-am cucerit cu melci şi cu somon cu legume la aburi, iar pe Van Damme l-am dat gata cu o supă cremă de porumb. Sunt oameni modeşti şi absolut normali, care apreciază o masă delicioasă şi chiar îţi mulţumesc dacă experienţa culinară a fost memorabilă",
şi-a amintit Florin Dumitrescu.

Se caută un super bucătar
60 de feluri de condimente, plante aromatice şi arome, peste 1.500 de ouă, 4 tone de legume proaspete, 70 de soiuri de fructe şi legume de pe patru continente, carne de la 45 de specii de peşti şi vieţuitoare marine şi nu mai puţin de 500 de cuţite de bucătărie şi sisteme de curăţare şi tăiere. Nu, nu este vorba de bucătaria unui mega-restaurant, ci de cel mai important show de televiziune din lume dedicat gătitului, "MasterChef", prezent acum şi pe micile ecrane din România. Cel mai talentat bucătar care va câştiga concursul va pleca acasă nu numai cu titlul preţiosului şorţ de bucătar, dar şi cu marele premiu de 50.000 de euro.
Sursa: www.cancan.ro

vineri, 23 martie 2012

„Hai pe net!” îşi propune să aducă în spaţiul virtual peste 10.000 utilizatori noi

hai pe net
Fundaţia EOS, cu susţinerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Consorţiului  Alianţa Digitală pentru România lansează, în perioada 26 – 30 martie, campania Hai pe net! 2012.

Hai pe net! este o campanie naţională de incluziune digitală organizată de Fundaţia EOS România în parteneriat cu telecentre, biblioteci, şcoli, PAPI şi alte organizaţii şi instituţii dedicate alfabetizării digitale în România.

Anul acesta campania îşi propune să aducă online peste 10.000 de utilizatori noi, oameni care fie nu au folosit niciodată internetul, fie învaţă să folosească e-servicii noi (ex. cumpărături sau plăţi online, cursuri de formare profesională online, participare în comunităţi sociale virtuale).

Temele Hei pe net! 2012 vor face referire la:
• Îmbătrânire activă
• Creşterea şanselor de angajare a tinerilor
• Participare civică
• Învăţare inter-generaţii
• Servicii online pentru cetăţeni

IncreaseÎn cadrul ediţiei trecute, care a avut loc în săptămâna 28 februarie – 5 martie 2011, cu sprijinul a peste 500 de telecentre (e-centre, Biblioteci publice, Puncte Acces Public la informaţie şi ONG-uri), la nivel naţional a fost atras în campanie un număr de 16961 de participanţi, rezultat care a calificat România pe locul 3 în cadrul campaniei la nivel european.

Hai pe net! 2012 este o campanie iniţiată la nivel European de către Telecentre-Europe, o reţea de suporteri ai incluziunii digitale. La nivel european, Campania este susţinută de Microsoft, Liberty Global, Accenture, European Broadcasters Union şi Comisia Europeană.

Incursiune în cea mai controversată fabrică. Care este SECRETUL REȚETEI COCA-COLA

coca cola fabrica ploiesti
MARCĂ ÎNREGISTRATĂ. Un profil secret al aromelor şi un depozit întrecut doar de cel al NASA sunt mândria Coca-Cola. Reporterii EVZ au pătruns în fabrica din România pentru a afla cum se prepară cea mai populară băutură.

La intrarea în Ploieşti, Coca-Cola are una din cele mai mari fabrici din lume, întinsă pe 12 hectare. A fost deschisă în`95 pe locul unei fabrici comuniste de cico şi produce anual sute de milioane de litri.

În curtea interioară, unde pe lângă steagul României şi al UE flutură altul roşu, un camion se pregăteşte să plece. După zgomotul de fundal, pare că urmează un asalt al păsărilor al fabricii. De fapt, cei de la Coca-Cola au montat dispozitive ce imită onomatopeele răpitoarele pentru a speria alte zburătoare, problemăn specifică spaţiilor logistice şi aeroporturilor.

Porţi deschise pentru elevi


Istoria sticlei de cola începe la câţiva metri mai în spate. Înainte să pui piciorul pe tărâmul unde se pre­pară băutura magică, aflată de 125 de ani pe piaţă, te echipezi conform normelor de protecția muncii cu şapcă, vestă reflectorizantă de vizitator şi pantofi de cauciuc legați cu elastic la spate. "În caz că vă cade vreun bax pe picior", spune „încurajator” directorul fabricii.
Acelaşi echipament primesc şi copiii care vin cu clasa în excursii. După traversarea unui tunel cu pereți plini de panouri cu elemente de cultură organizațională, se intră în „sufletul” fabricii.

În zona de producţie, într-un huruit asurzitor, benzile rulează continuu sticle, care sunt igienizate, um­plute şi căpăcite. De pe un mosor se derulează eticheta specială de Paşte. Liniile sunt specializate în funcţie de ambalaj, nu de tipul băuturii: sticle de "sticlă", returnabile, care merg mai mult în baruri și restaurante, doze, în plin proces de cucerire a românului şi PET-uri, populare pe plan autohton.
Imprimarea capacelor promoţionale nu se face după ureche, ci chiar în văzul camerelor de luat vederi. Când e vorba de premii în case, maşini, atenţia e mai mare, pentru ca sticla să nu aibă defecte şi să nu fie respinsă înainte să ajungă la consumator.

Ce are România în comun cu NASA


Depozitul de la Ploieşti e cel mai mare din Europa şi al treilea din lume după cele din Atlanta şi NASA. Poate găzdui munţi de suc, până la 35.000 de paleţi. Este automatizat în totalitate.
Produsele sunt preluate direct de pe linia de producție și transportate în depozit cu macarale automate, cu lumina stinsă. Pot fi depozitați 4 paleți pe metru pătrat, de patru ori mai mult față de un depozit convențional.

ETICHETA ASCUNDE BINE SECRETUL

Ingrediente ce afundă mai mult misterul


Inima fabricii este "siropăria", unde se prepară amestecurile dulci. Principalul ingredient, apa, vine de la puţuri adânci de 150 de metri şi este tratat microbiologic. Dacă nu e bună, strică tot gustul, lucru ce se întâmplă şi dacă sticlele nu sunt bine depozitate.
"Primim una, două reclamaţii lunar. Nu poate fi o problemă de calitate, sunt loturi întregi care ar fi afectate și ar îmbolnăvi zeci de mii de oameni. Așa că păstrăm probe martor din fiecare lor", subliniază Marian Naiman, chimistul companiei, cu funcție greu de tradus în română.

 Scandalul caramelului

Ingredientele sunt scrise pe etichetă, dar, în ciuda nenumăratelor încercări de a da în vileag reţeta, secretul băuturii inventate în 1886 constă în profilul de arome. "În '91, când a apărut prima sticlă, eram curios să aflu ce conţine. Lucram la Politehnica, aveam aparatura necesară şi am făcut analiza. La arome m-am împotmolit, erau vreo 40", povesteşte Marian Naiman.

Compania a fost implicată recent într-un scandal şi a anunţat că modifică reţeta pentru a scădea riscul de cancer. "Totul a pornit de la un studiu pe şoareci efectuat în California, potrivit căruia MEI4, un compus al caramelului, conţinut de Coca-Cola, duce la cancer. Organismele in­­ternaţionale au ajuns la concluzia că pentru a echivala cantitatea de MEI4 injectată şoarecilor ar fi nevoie ca un om să consume zilnic 2.800 de doze de cola, timp de 80 de ani", conchide chimistul.

EXPLICAŢIE

De ce are cola un alt gust în străinătate

Apă, concentrat, zahăr şi dioxid de carbon, acesta este reţeta după care se prepară Coca-Cola la Ploieşti şi peste tot în lume. Dacă aţi avut impresia că băutura are gust diferit în altă ţări, poate fi vorba de îndulcitori.

"În SUA, se foloseşte sirop de porumb, în unele din ţări din Europa- zahăr de sfeclă, în altele- zahăr din trestie. Siropul dă o dulceaţă mai mare, dar cantităţile sunt aceleaşi, nu avem voie să le modificăm", precizează chimistul companiei.

MARCĂ. Coca-Cola nu poate fi preparată acasă

40 de arome specifice care nu ies la analize.

Acesta este motivul pentru care adevărata reţetă Coca-Cola nu a fost şi nu
va fi curând descoperită

Sursa: evz.ro

miercuri, 21 martie 2012

Rețeta perfectă pentru a te lăsa de fumat fără să te îngrași

Specialiştii britanici ne oferă reţeta perfectă pentru a scăpa de viciul fumatului fără a ne afecta sănătatea.
Antrenoarea de fitness Nicki Waterman consideră că „renunţarea la viciu este cel mai important test de voinţă din întreaga noastră viaţă".

Nu contează modalitatea prin care ajungem să spunem „nu" viciului atâta timp cât reuşim să ne atingem ţelul. Problema este că la nivel mondial peste 60,8% dintre cei care renunţă la fumat, se reapucă din cauză că se îngraşă.

„Renunţarea la viciu dezechilibrează metabolismul şi măreşte apetitul. Mâncăm mai mult nu pentru că avem nevoie, ci pentru că înlocuim un gest reflex de a duce mâna la gură, cu un altul", susţin cele două experte. Iată cum reuşim să nu ne îngrăşăm după ce ne lăsăm de fumat.

Exerciţiile fizice te fac să renunţi

48% dintre bărbaţi şi 53% dintre femei renunţă la fumat după ce încep să meargă la sală. Endorfinele eliberate în corp ajută la eliminarea sevrajului tabacic.

* e nevoie de două ore de antrenament din două în două zile, de trei ori pe săptămână
* mergi 30 de minute zilnic
* urcă pe scări
* evită să stai pe scaun mai mult de 20 de minute legat.
* la serviciu, nu uita să îţi mişti braţele, gâtul şi glezenele
* e foarte importantă respiraţia.

Alege alimentaţia sănătoasă

Cu cât fumai mai mult cu atât ai o poftă de mâncare mai mare după ce te laşi de fumat

* ai nevoie de multe crudităţi pentru a stopa chimicalele care îţi ajung în creier şi cer carbohidraţi
* nu depăşi 1.800-2.300 de calorii zilnic
* dimineaţa mănâncă o felie de pâine cu unt şi gem, lapte şi un ou fiert
* la prânz, să nu-ţi lipsească salata
* după amiaza serveşte o salată de fructe cu struguri, nuci, pepene, ananas şi mere, cu un iaurt dietetic
* seara mănâncă doar un grătar cu o salată. Sursa: click.ro

luni, 12 martie 2012

Sucurile naturale reprezintă 10% din vânzările de băuturi răcoritoare

Preocuparea multor români pentru consumul de alimente sănătoase a încurajat producătorii de sucuri naturale să îşi dezvolte afacerile şi să spere la ocuparea a 10% din piaţa băuturilor răcoritoare.

Pe o piaţă a băuturilor răcoritoare de aproximativ trei miliarde de euro, sucurile naturale reuşesc vânzări de 10% din total. În România se consumă circa 3,3 miliarde litri de băuturi răcoritoare, din care cantitatea de sucuri naturale produsă anual a depăşit 300 milioane litri. Pe acest segment de piaţă, alături de procesatori mai mari, gen Timbark sau European Drinks, încearcă să-şi facă loc şi micii producători. În prezent, sunt înregistraţi la Ministerul Agriculturii, cu unităţi în funcţiune, 93 de agenţi economici procesatori de sucuri de fructe şi legume.

Numărul acestora este în creştere, mai ales după ce sucul de mere a devenit noua oportunitate a pomicultorilor. Astfel, după ce au constatat că românii nu se înghesuie când vine vorba de cumpărat mere, cinci producători din Timiş au decis să se asocieze şi să cumpere o instalaţie de făcut suc natural, pentru a-şi valorifica producţia. „Pentru că nu aveam unde să ne vindem merele, am decis să achiziţionăm o instalaţie de făcut suc natural. Aceasta, după ce încercasem să vindem merele unui alt producător, care avea o fabrică de sucuri naturale.

I-am dat 100 tone de mere pentru industrializare şi n-am mai primit banii nici în ziua de azi. Aşa că am decis să ne facem propria noastră făbricuţă. Am plecat în Germania, am dat 36.000 euro şi ne-am întors cu o instalaţie nou-nouţă“, povesteşte Gheorghe Benea, reprezentantul Kronstadt Fructe Timiş.

Chiar dacă cea mai mare parte a fructelor obţinute de pe cele 106 hectare de livezi este valorificată direct, pomicultorii din Timiş sunt încântaţi de noua afacere cu sucuri. Ei au luat o decizie inspirată când au înfiinţat o firmă, au cumpărat instalaţia şi au deschis afacerea cu sucuri. Acum, realizează o producţie anuală de 40 tone de suc natural, din ce în ce mai căutat pe piaţa internă. Dacă până acum sucul era vândut doar în zonă, adică în judeţele Timiş şi Arad, viitorul se anunţă şi mai bun, pentru că firma a reuşit să încheie un contract cu un hipermarket cu acoperire naţională.

Investiţie amortizată într-un an

Pentru că piaţa sucurilor naturale este în creştere, procesatorii încearcă ­să-şi extindă capacitatea de producţie. „Mă gândesc să accesez nişte fonduri europene pentru a-mi mări capacitatea şi pentru a produce suc şi din alte fructe decât mere. Deja am introdus şi perele alături de mere, dar vrem mai mult. Pentru că afacerea merge tot mai bine“, a spus Andras Jeno, patronul Biofruct Hunedoara. El povesteşte că a decis să intre în această afacere după ce a terminat facultatea şi a petrecut o perioadă în Elveţia, unde a văzut cum se produce suc natural.

„Am început în 2005, în urma unei perioade de practică în Elveţia, şi am decis să investesc 100.000 euro şi să cumpăr o instalaţie nouă din Austria. Am pornit cu 50 tone pe an şi am ajuns la aproape 800 tone. Fac doar suc de mere şi doar în perioada recoltei, adică între lunile august şi noiembrie, în restul anului instalaţia rămânând neutilizată“, ne-a povestit Andras Jeno. El cumpără merele de la pomicultori din Argeş şi Sibiu şi vinde sucul prin supermarketuri şi magazine naturiste, la cinci sau zece litri, cu un preţ de cinci-șase lei pe litru.

La rândul lor, pomicultorii din Timiş au în vedere adaptarea instalaţiei pentru a putea produce şi suc de vişine sau caise. „Sperăm să ne dezvoltăm. Acum, producem doar patru tone de suc pe zi. Merele folosite sunt din producţie proprie, dar pentru că deja am început să cultivăm şi pere, de anul viitor vom încerca să producem şi suc de pere. Oricum, în livezile noastre mai avem şi alte fructe, de la piersici, la cireşe şi căpşune. Pentru a face suc şi din sâmburoase, mai trebuie un adaptor la instalaţia existentă pentru a scoate sâmburii, şi atunci vom putea produce şi suc de cireşe, vişine, caise şi piersici“, arată Gheorghe Benea.

Viitorul se arată încurajator pentru procesatorii de fructe. Andras Jeno spune că „este foarte mulţumit, pentru că afacerea creşte de la un an la altul“.

Rezultatele se anunţă bune şi pentru Kronstadt Fructe Timiş. „Am început să producem suc de mere în octombrie 2010. Deja am amortizat investiţia făcută în instalaţia luată cu bani proprii. Anul trecut am vândut întreaga cantitate de suc obţinută, iar anul acesta am comercializat deja 25 tone“, a mai spus Benea.
sursa: business-forum.ro

duminică, 11 martie 2012

Bucatariile firmelor de top: Unde mananca angajatii de mii de euro

Un angajat petrece la birou, de obicei, opt ore pe zi, insa in unele cazuri, zilele lucratoare pot ajunge sa aiba si 10-12 ore. De aceea, locul unde mananca una, doua sau chiar trei mese pe zi, devine tot mai important, iar companiile investesc din ce in ce mai mult in amenajarea birourilor si, implicit, a salilor de mese.



Wall-Street.ro iti prezinta bucatariile unora dintre cele mai mari companii din Romania. In marile corporatii, locul unde angajatii iau pranzul, altfel spus, bucataria clasica, a fost inlocuit cu cafeteria sau, in tot mai putine cazuri, cu sala de mese.


Holcim, unul dintre cei mai mari producatori de ciment de pe piata locala, ocupa o suprafata de 2.500 mp de birouri in cladirea Floreasca Business Park, in care isi desfasoara activitatea 140 de angajati ai companiei. Sediul Holcim a fost amenajat de compania Corporate Office Solutions, care a mai mobilat si birourile White & Case, eMag sau Colliers.

Compania de property si facility management Building Support Services (BSS), unul din principalii jucatori din piata de profil, are sediul in cladirea Europe House din primavara lui 2007. In vara anului trecut, a decis sa faca schimb de spatii cu compania de consultanta imobiliara CBRE, care avea biroul la acelasi etaj al cladirii din Piata Victoriei.


Casa de avocatura White & Case, care a intrat pe piata locala in anul 2008, ocupa o suprafata de peste 1.500 mp in cladirea Europe House, amplasata in Piata Victoriei. Cei 45 de avocati s-au mutat in primavara anului trecut in noul sediu, a carui amenajare a costat 400.000 euro.

In cei aproximativ 2.450 mp inchiriati de Microsoft Romania in turnul de sud al cladirii City Gate compania poate acomoda pana la 190 de angajati desi exista birouri doar pentru 121. Microsoft incearca sa implementeze un sistem prin care angajatii sa schimbe cat mai des locul de la care lucreaza atunci cand se afla la birou.

Sediul Point Public Affairs este situat pe strada Ienachita Vacarescu 22B, intr-o casa in stil brancovenesc, proiectata de arhitectul Gheorghe Simota.

Britanicii de la Aviva au intrat pe piata locala in anul 2000 cu numele Commercial Union, iar biroul lor era situat pe bulevardul Mircea Eliade din Capitala. Astazi, sediul central al asiguratorului se afla in apropierea Pietei Victoriei. La inceputul acestui an, cmpania britanica Aviva plc. a vandut catre gigantul american Metlife Inc., operatiunile sale din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, unde opereaza, in prezent, prin Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private.

In urma cu un an, compania de consultanta in comunicare strategica si public affairs Links Associates, creata de fostul purtator de cuvant al MAE, Corina Vintan, si-a mutat sediul intr-o vila istorica din zona Piata Romana.

NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), una dintre cele mai puternice trei firme de avocatura de pe piata locala, are sediul in complexul de birouri Bucharest Business Park, detinut de CA Immo, in apropiere de Piata Presei.

Wall-Street.ro te incurajeaza sa comentezi: Cat de importanta este pentru tine bucataria din biroul in care lucrezi? A investit compania ta in sala de mese? Sau: care sunt variantele alternative pentru a lua pauza de masa la birou?

vineri, 9 martie 2012

Frica de cancer: Coca-Cola si Pepsi isi schimba retetele

Producatorii de bauturi racoritoare Coca-Cola si Pepsi isi schimba reteta bauturilor pentru a evita in statul California afisarea unui avertisment impotriva cancerului pe eticheta, dupa ce o substanta folosita de cele doua grupuri a fost clasificata drept cancerigena, potrivit Mediafax.

Reactie: Nu schimbam faimoasa reteta pentru producerea Coca-Cola

„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur. Compania Coca-Cola NU isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am imbunatatit procesele de productie, dar nu am modificat niciodata formula noastra secreta”, releva o declaratie a companiei Coca-Cola transmisa presei.

„Am cerut furnizorilor nostri de caramel sa modifice procesele lor de productie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar aceste schimbari nu vor afecta reteta, gustul deosebit si nici calitatea exceptionala pe care produsele noastre o ofera consumatorilor. Aceste schimbari nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola.”

Noile retete pentru culoarea caramel a bauturilor au o cantitate mai redusa de 4-metilmidazol, substanta chimica considerata cancerigena in California, potrivit BBC.

Reteta schimbata a fost introdusa deja in California, iar cele doua grupuri afirma ca implementarea la nivelul SUA va creste eficienta productiei.

"Consideram ca nu exista un risc la adresa sanatatii publice care sa justifice o astfel de schimbare, dar am cerut furnizorilor de caramel sa ia aceasta masura pentru ca produsele noastre sa nu fie supuse unei cerinte pentru un avertisment fara fundament stiintific", a declarat un reprezentant al Coca-Cola.

Substanta chimica a fost legata de cancer la soareci de laborator in cadrul unui studiu, dar nu exista dovezi ca ar reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor, potrivit Asociatiei Americane a Bauturilor Racoritoare.

Autoritatea pentru Alimente si Medicamente din SUA afirma ca o persoana ar trebui sa consume peste 1.000 de doze de Coca-Cola sau Pepsi pe zi pentru a acumula o doza de substanta chimica similara cu cea folosita pe soareci in testele de laborator.

Sursa: wall-street.ro

marți, 6 martie 2012

Guvernul vrea sa interzica fumatul in restaurante, cluburi si baruri

Aproximativ 5 milioane de romani sunt fumatori, dintre care patru milioane fumeaza zilnic, se arata intr-un studiu al Ministerului Sanatatii, care solicita ca o lege privind restrictionatul fumatului in spatiile publice sa intre pe lista prioritatilor legislative.

"Avand in vedere ca in Romania mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) si 2 milioane la locul de munca, la care se adauga expunerea ridicata la fumul de tutun ambiental in diverse spatii publice, este de o importanta vitala ca Guvernul sa aseze controlul tutunului pe lista prioritatilor legislative", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.


Astfel, Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice in concordanta cu recomandarile UE, se precizeaza intr-un comunicat. Recomandarile UE prevad ca cetatenii sa fie protejati de fumul de tigara in toate spatiile inchise, acestea fiind definite, pentru a nu se da nastere la interpretari, drept orice spatiu care dispune de un tavan si cel putin un perete.

Sursa: Jurnalul National

duminică, 4 martie 2012

Lucruri pe care nu trebuie să le faci imediat după ce mănânci

Există anumite lucruri pe care nu este bine să le faci imediat după ce ai mâncat, pentru că îngreunează ori împiedică digestia.

În timp ce faci baie, fluxul de sânge nu mai este direcţionat spre aparatul digestiv, ci spre alte părţi ale corpului: spre piele (dacă te cufunzi în apă caldă, în cadă) sau spre muşchi (dacă intri în apă rece, în piscină). Primind prea puţin sânge (deci prea puţină energie), digestia se blochează.

Soluţia: dacă vrei să te înviorezi, fă un duş.

Sportul duce la reflux gastric

Dacă faci sport imediat după ce ai mâncat, musculatura consumă o parte importantă din energia care ar trebui direcţionată spre tubul digestiv. Digestia este astfel îngreunată şi apare refluxul gastric (senzaţia neplăcută că mâncarea “îţi vine înapoi”).

Soluţia: lasă să treacă două ore înainte de a face sport.

Fructele te balonează

Consumate după alte alimente, fructele trebuie să-şi aştepte rândul pentru a fi digerate. Iar în acest timp fermentează în stomac. Asta duce la balonare şi la apariţia gazelor.

Soluţia: consumă fructe cu 30 de minute înainte de masă sau la două-trei ore după ce ai mâncat.

Un pui de somn = risc de diabet

În timpul somnului de după-amiază, digestia este mult încetinită, de aceea apare refluxul gastric (sau regurgitarea). În plus, un studiu al Universităţii din Birmingham a demonstrat că persoanele care obişnuiesc să doarmă după masa de prânz prezintă cu 26% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de diabet, pentru că în somn organismul nu mai produce insulină (hormon în lipsa căruia se instalează diabetul zaharat).

Soluţia: ieşi la plimbare sau implică-te în activităţi uşoare în casă.

Fumatul afectează digestia

După masă, aparatul circulator lucrează la capacitate maximă, pompând sângele spre tubul digestiv şi ajutându-l astfel să prelucreze alimentele. Dacă aparatul digestiv primeşte, odată cu sângele, şi substanţele toxice din tutun, nu mai dă randament.

Soluţia: lasă să treacă măcar o oră între finalul mesei şi prima ţigară. Sursa: libertatea.ro