sâmbătă, 25 februarie 2012

Ce poate nu stiai despre ceai

Cele mai populare băuturi sunt apa şi ceaiul. Dar apa este pentru toată lumea, pe când ceaiul este pentru cunoscători. Nu toată lumea ştie că acesta se obţine doar din planta cu acelaşi nume, originară din Asia şi din India. Preparatele din plante medicinale (muşeţel, mentă etc.) se numesc, corect, infuzii. Ceaiul... ceai este de patru feluri: alb, negru, verde şi oolong. Iar fiecare sortiment are o savoare aparte şi calităţi nepreţuite pentru sănătate!
Ceaiul negru

Scade colesterolul rău şi trigliceridele (datorită concentraţiei de antioxidanţi).
Previne hipertensiunea arterială şi riscul de boli cardiace şi de accidente cerebrale.
Ajută în cura de slăbire.

Atenţie! Interzis consumul excesiv în cazul femeilor însărcinate, al persoanelor anemice, al celor cu deficienţe de calciu sau cu hipertensiune.
Ceaiul verde

Reduce cu 50% riscul de formare a plăcii dentare (tartrul), datorită conţinutului de flor.
Încetineşte procesul de îmbătrânire şi combate cancerul (de piele, de vezică urinară, de esofag, rect şi stomac).
Creşte imunitatea, ajută digestia, calmează durerile de stomac şi te scapă de constipaţie.

Atenţie! Nu e recomandat în afecţiuni ale stomacului (hiperaciditate, ulcer) şi femeilor care alăptează.
Ceaiul oolong

Accelerează digestia şi arderea caloriilor: este alegerea perfectă după o masă bogată în grăsimi, ca şi atunci când ţii dietă.
Alungă durerile musculare, protejează ficatul şi sistemul respirator.
Tratează acneea şi petele de pe piele.

Atenţie! Consumat în exces, agravează problemele cardiace!
Ceaiul alb

Reduce glicemia (zahărul din sânge) şi colesterolul, prevenind apariţia diabetului şi fortificând inima.
Distruge rapid un număr foarte mare de bacterii şi virusuri, ameliorând simptomele răcelii şi ale gripei.
Susţine sănătatea oaselor, calmând suferinţa celor afectaţi de artrită sau de osteoporoză.

Atenţie! Consumat în exces, inflamează mucoasa gastrică.
Ceaiul e mai bogat în cofeină decât cafeaua

În 100 g de plantă-ceai se găseşte mai multă cofeină decât în 100 g de cafea măcinată. După preparare însă, raportul se schimbă: o cafeluţă îţi furnizează mai multă cofeină decât o cană de ceai. Nu e nici un paradox: un ceai înseamnă 1 g de plantă la 200 g de apă. Iar o cafea - din 5 g de materie primă la 100 g de apă. Atenţie! Ceaiurile care conţin cofeină sunt interzise copiilor şi adulţilor cu hipertensiune.
Iată ce găseşti în magazine

Ceai alb cu rodii, 8,85 lei, Lipton
Ceai negru cu fructe de pădure, 8,85 lei, Lipton
Ceai verde cu mandarine, 5 lei, Fares
Ceai oolong, 19,00 lei, kokoon.ro
Ceai negru, 2,5 lei, Fares Sursa: libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu