O cană cu ceai sau cu ciocolată fierbinte nu creează doar o  experienţă senzorială specială, ci ne şi readuce pe linia de plutire în  zilele friguroase de iarnă. Mai ales ceaiul este o uriaşă sursă de  energie şi previne depresia.
Cele mai recomandate sortimente  de ceai sunt cel verde, negru, ceaiul oolong şi ceaiul alb, extrase din  planta Camelia sinensis. „Aceste ceaiuri au proprietăţi antioxidante  care le fac indispensabile în procesul de încetinire a îmbătrânirii şi  de prevenire a bolilor degenerative şi cardiovasculare", menţionează  medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina  de la Clinica Med-As din Capitală. Persoanele care beau trei căni de  ceai verde pe zi au un risc mai mic cu 11% de a suferi de un infarct  miocardic acut, potrivit specialiştilor de la Centrul Medical al  Universităţii din Maryland, SUA. Toate aceste tipuri de ceai nu conţin  calorii, cu excepţia situaţiilor în care li se adaugă zahăr, miere, rom  sau lapte.
În schimb, ciocolata caldă îngraşă. Te poţi asigura de  calitatea ingredientelor ei dacă o prepari în casă, din lapte degresat  şi din cacao. Ca şi ciocolata amăruie, cacaua este o sursă de  polifenoli, dar şi de grăsimi. 
Vinul roşu nu se fierbe
Vinul  roşu „curat" este un adevărat elixir de viaţă lungă dacă este consumat  cu moderaţie (două pahare pe zi în cazul bărbaţilor, un pahar în cazul  femeilor). Antioxidantul din coaja strugurilor roşii, resveratrolul,  ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, pentru că scade riscul de  apariţie a aterosclerozei. Din păcate, substanţa se inactivează în mare  parte prin încălzire, motiv pentru care multe persoane aleg un vin de  calitate mai slabă atunci când decid să-l fiarbă.
De fapt, vinul  „fiert" nu se fierbe, ci doar se încălzeşte la foc mic, în combinaţie cu  mirodenii. Fiind vorba de alcool şi de condimente, licoarea va pune  sângele în mişcare şi va ajuta, astfel, la păstrarea temperaturii  corpului. Printre ingrediente, cele care merg bine cu vinul sunt  scorţişoara, cuişoarele şi cardamomul. Chiar şi câţiva căţei de usturoi  nezdrobiţi vor da gust amestecului de pe foc. Sursa: adevărul.ro

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu