luni, 27 februarie 2012

Explicatii ciudate: preţul unui ou de găină a crescut cu 50% într-o săptămână

Preţul unui ou de găină a crescut în numai o săptămână cu 50%, la 1,2 lei, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea ouălelor produse de găini crescute în cuşti, unde fiecare animal are un spaţiu mai mic decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. În România piaţa ouălelor este evaluată la 1 miliard de euro.

"Este o situaţie la nivelul întregii Uniuni Europene. Au fost schimbate cuştile găinilor şi din această cauză a scăzut şi oferta pentru că densitatea animalelor din ferme s-a redus. La noi producătorii au cuşti modernizate, însă preţurile au crescut pentru că pe piaţă nu mai intră importurile din Polonia, ţară unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări. Preţurile vor reveni la normal odată ce se va reechilibra balanţa dintre cerere şi ofertă", a explicat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescă­torilor de Păsări din România, organizaţie care reuneşte cei mai mari jucători din industria avicolă locală.

Pe piaţa locală sunt comercializate patru categorii de ouă: cele inscripţionate cu 0 (produse în sistem ecologic), 1 (produse în gospodăriile private), 2 (produse în fermele de dimensiuni mari) şi 3 (produse în baterii - cuştile nemodernizate).

Începând cu acest an este interzisă comercializarea pentru consum a ouălelor inscripţionate cu cifra trei, ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului european.

Creşterea de preţ din prezent se explică prin faptul că anul trecut ouăle inscripţionate cu cifra trei acopereau aproximativ 90% din vânzările din comerţul modern, potrivit unor estimări anterioare ale oficialilor Carrefour România.

"Nu toţi producătorii din România au reuşit să îşi modernizeze cuştile. S-a creat în acest moment un deficit pe piaţa ouălelor. Până nu se echilibrează situaţia nu vor coborî preţurile. Vom avea ouă scumpe anul acesta", explică la rândul lui Grigore Horoi, preşedinte al Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa avicolă locală.

Agricola Bacău a investit în anii anteriori patru milioane de euro pentru a reuşi să îndeplinească regulamentele europene pentru bunăstarea păsărilor. Chiar şi aşa, ferma în care Agricola Bacău produce ouă funcţionează în acest moment la jumătate din capacitate. "Estimez că vom încasa în acest an din ouă circa 20 de milioane de lei (4,7 mil. euro) faţă de 40 milioane de lei (9,45 mil. euro) dacă nu intra în vigoare interdicţia europeană", subliniază Horoi, care adaugă că va vinde în acest an pe piaţa locală circa 60 de milioane de ouă.

Consumul de ouă din România se cifrează la 3,6 miliarde de bucăţi anual. Mai bine de două treimi din piaţă este acoperită de comerţ la care se adaugă autoconsumul. În bani, la preţurile din prezent piaţa ouălelor se ridică la circa 1 miliard de euro anual, potrivit estimărilor ZF. Piaţa locală a ouălelor de găină este împărţită între jucători precum Agricola Bacău, Agrimon, Avicola Buftea, Avis 3000 Minţia sau Avicom Vaslui. Sursa: zf.ro

Test pentru a verifica mierea naturala

InfoBrasov informeaza : Mierea naturala veritabila - cum o recunoastem?

Mierea de albine este prima substanta dulce folosita de om. Calitatile extraordinare ale mierii au importante aplicatii in alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si post-operatorie, in pediatrie si ginecologie.

De aceea, este foarte important ca mierea pe care o achizitionati si consumati sa fie una de calitate.

 Exista cateva semne la indemana oricui prin care puteti verifica daca substanta galbuie lipicioasa din borcan este intr-adevar miere naturala provenita din polenul cules de albine.

Daca vreodata vedeti miere lichida iarna, aceasta nu este buna deloc (este ori falsa, ori fiarta)! Pornind de la ideea ca mierea se cristalizeaza, trebuie sa stiti ca mierea bine vanturata prezinta cristale mici; mierea e buna si daca cristalele sunt mari (asemenea sarii), insa trebuie sa stiti ca initial a avut o cantitate de apa mai mare.

Mierea naturala se zahariseste dupa o anumita perioada de timp, exceptie facand mierea de salcam, care cristalizeaza foarte tarziu sau deloc.

Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator.

Mierea naturala contine intotdeauna in suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel incat, pusa intr-un vas transparent are aspect usor tulbure.

Mierea provenita de la albinele hranite cu zahar sau cea falsificata cu glucoza industriala este mai putin dulce decat mierea florala, iar in cazul falsificarii cu zaharina in amestec cu glicerina, desi dulce, are reactie alcalina.

Trebuie sa stiti ca mierea de albine nu se pune niciodata in ceaiul fierbinte, deoarece isi pierde cu pana la 40% din proprietati, toate enzimele fiind distruse.

Puteti testa daca e miere naturala, intorcand borcanul cu fundul in sus: daca este buna de consum atunci se va forma o bula de aer sub forma de para care va urca lent; in cazul in care bula urca repede spre fundul borcanului, atunci mierea are multa apa in ea si nu este 100% naturala.

sâmbătă, 25 februarie 2012

Ce poate nu stiai despre ceai

Cele mai populare băuturi sunt apa şi ceaiul. Dar apa este pentru toată lumea, pe când ceaiul este pentru cunoscători. Nu toată lumea ştie că acesta se obţine doar din planta cu acelaşi nume, originară din Asia şi din India. Preparatele din plante medicinale (muşeţel, mentă etc.) se numesc, corect, infuzii. Ceaiul... ceai este de patru feluri: alb, negru, verde şi oolong. Iar fiecare sortiment are o savoare aparte şi calităţi nepreţuite pentru sănătate!
Ceaiul negru

Scade colesterolul rău şi trigliceridele (datorită concentraţiei de antioxidanţi).
Previne hipertensiunea arterială şi riscul de boli cardiace şi de accidente cerebrale.
Ajută în cura de slăbire.

Atenţie! Interzis consumul excesiv în cazul femeilor însărcinate, al persoanelor anemice, al celor cu deficienţe de calciu sau cu hipertensiune.
Ceaiul verde

Reduce cu 50% riscul de formare a plăcii dentare (tartrul), datorită conţinutului de flor.
Încetineşte procesul de îmbătrânire şi combate cancerul (de piele, de vezică urinară, de esofag, rect şi stomac).
Creşte imunitatea, ajută digestia, calmează durerile de stomac şi te scapă de constipaţie.

Atenţie! Nu e recomandat în afecţiuni ale stomacului (hiperaciditate, ulcer) şi femeilor care alăptează.
Ceaiul oolong

Accelerează digestia şi arderea caloriilor: este alegerea perfectă după o masă bogată în grăsimi, ca şi atunci când ţii dietă.
Alungă durerile musculare, protejează ficatul şi sistemul respirator.
Tratează acneea şi petele de pe piele.

Atenţie! Consumat în exces, agravează problemele cardiace!
Ceaiul alb

Reduce glicemia (zahărul din sânge) şi colesterolul, prevenind apariţia diabetului şi fortificând inima.
Distruge rapid un număr foarte mare de bacterii şi virusuri, ameliorând simptomele răcelii şi ale gripei.
Susţine sănătatea oaselor, calmând suferinţa celor afectaţi de artrită sau de osteoporoză.

Atenţie! Consumat în exces, inflamează mucoasa gastrică.
Ceaiul e mai bogat în cofeină decât cafeaua

În 100 g de plantă-ceai se găseşte mai multă cofeină decât în 100 g de cafea măcinată. După preparare însă, raportul se schimbă: o cafeluţă îţi furnizează mai multă cofeină decât o cană de ceai. Nu e nici un paradox: un ceai înseamnă 1 g de plantă la 200 g de apă. Iar o cafea - din 5 g de materie primă la 100 g de apă. Atenţie! Ceaiurile care conţin cofeină sunt interzise copiilor şi adulţilor cu hipertensiune.
Iată ce găseşti în magazine

Ceai alb cu rodii, 8,85 lei, Lipton
Ceai negru cu fructe de pădure, 8,85 lei, Lipton
Ceai verde cu mandarine, 5 lei, Fares
Ceai oolong, 19,00 lei, kokoon.ro
Ceai negru, 2,5 lei, Fares Sursa: libertatea.ro

vineri, 24 februarie 2012

Companiile fac eforturi către oferirea unor servicii mai bune de customer

„Extra serviciile“ pe care le oferă sunt noua provocare pentru comercianţii români. Nu mai cumpără nimeni doar produsul. Cumpără, la pachet, cu alte „beneficii“.

Fidelizarea clienţilor e vehiculată, de regulă, drept unul dintre obiectivele principale ale oricărei companii, însă, în realitate, interesul faţă de aceştia a fost în anii din urmă o chestiune mai degrabă secundară, crede Bogdan Belciu, partener PwC. „În perioada de boom, firmele au fost mai preocupate de câştigarea pieţei. Fiind o abundenţă de bani, vânzătorii au uitat să vândă“, explică acesta. Dar de când românul statistic a căpătat o înclinaţie bruscă spre economisire, comercianţii - de la retail alimentar la electro IT şi de la mobilă la modă - au intrat în acțiune şi caută în fel şi chip să ne reamintească gustul bun al achizițiilor.

Cum ofertele obişnuite (reduceri de preţ de câteva procente, al doilea produs la jumătate de preţ sau vouchere) nu mai sunt suficiente, şi-au îndreptat atenţia şi eforturile către oferirea unor servicii mai bune de customer. Chiar dacă atragerea de noi clienţi rămâne un target, în situaţia economică actuală multe companii ar fi mulţumite şi doar să-i păstreze pe cei deja existenţi. Cum pierderile nu mai pot fi oprite doar prin tăierea costurilor sau concedierea oamenilor, „creşterea eficienţei operaţionale vizează alte două arii majore - managementul categoriilor de produse şi pe cel al politicilor de marketing coerente şi inovative“, pune punctul pe i-ul din criză consultantul PwC. Cu alte cuvinte, „îşi vor creşte profiturile doar firmele care aduc valoare adăugată în procesul de vânzare şi care vând într-un mod profesionist, nu cu «tunuri», nu cu păcălit clientul“, îl completează indirect un director de marketing care a dorit să rămână anonim.

Găselniţe de marketing

Dincolo de teorie, retailerii par să fi priceput ideea: în încercarea de a-şi înviora vânzările, lasă deoparte marjele mari de profit şi ies pe piaţă cu campanii agresive de promovare la promoţii şi servicii care mai de care mai inedite. De exemplu, lângă Palatul Parlamentului, a apărut prin toamna anului trecut o groapă tridimensională, iar pictura realizată de artistul german Manfred Stader, care i-a indus în eroare pe bucureşteni, a fost comandată de retailerul Profi.

De asemenea, la invitaţia Flanco, omul-paianjen al zilelor noastre, alpinistul francez Alain Robert, a escaladat faţada Intercontinentalului. Iar aceste găselniţe de marketing au avut contribuţia lor la creşterea notorietăţii celor două reţele.

La ce alte trucuri au mai apelat retailerii ca să-şi crească veniturile? Metro Cash & Carry duce, mai nou, marfa direct la uşa clienţilor săi; Metro Office Direct este primul magazin online al unui mare retailer din comerțul modern din România. Un alt atu care deschide portofelele în vreme de criză aparţine procesatorului de lactate Olympus, care a lansat recent, pentru laptele Oly, un ambalaj inscripţionat şi în limbaj Braille, pentru nevăzători.

La toate astea, se adaugă cardurile de fidelitate, comenzile telefonice, transportul şi montajul gratuit, sfaturile specializate sau ratele fără dobândă.
Ideile originale oferă un avantaj competitiv, consideră Violeta Luca, director la marketing la Flanco, care lasă să se înțeleagă că s-au dus vremurile când românii erau dispuşi să cumpere orice. „Mizează pe preţ doar cei care nu mai au nimic altceva de oferit“, o completează cu o nuanţă şeful ei, Adrian Olteanu, făcând referire la faptul că retailerul electro IT dă clienţilor posibilitatea să testeze produsele în magazin. Iar din vorbele sale poţi trage uşor concluzia că promoţiile ieşite din norme au toate şansele să devină o regulă. Şi totuşi, „poţi să pui câte floricele vrei pe lângă“, conchide marketerul, că tot preţul e cel mai important, iar „20%-30% nu e chiar aşa de mult“.

Marketing fără limite

Stimularea apetitului pentru cumpărături a devenit o strategie în sine.

SPORT Magazinele Intersport aveau în ofer­tă, prin iunie 2009, „un program de înnoire a parcului de pantofi sport“. Pen­tru o reducere de 20% la o pereche de pantofi sport noi, clientul dădea la schimb o pereche de încălţăminte veche. Pe lângă faptul că este un model deja verificat în alte domenii, buy-backul se potriveşte per­fect mentalităţii românilor, care se arată mai dispuşi să cumpere dacă li se promite în schimb o recompensă.

MOBILĂ În cele mai multe magazine de mobilă şi bricolaj se mizează pe experienţa de cumpărare a clienţilor. Retaileri precum kika (serviciu de livrare în 24 de ore fără costuri în plus, ridicarea mobilierului vechi şi montarea celui nou cumpărat), Ambient (Galeria cu idei) sau Mobexpert (rate fără dobândă) - sunt atenţi la orice amănunt în măsură să le aducă clienţi.

"Mizează pe preţ doar cei care nu mai au nimic altceva de oferit" Adrian Olteanu, director executiv, Flanco Sursa: capital.ro

marți, 21 februarie 2012

Romanii au facut plati cu cardul de 4,5 mld. euro, dar au retras de la bancomate de cinci ori mai mult

Cumparaturile achitate cu cardul au ajuns anul trecut la aproape 19 mld. lei (4,5 mld. euro), cu 26% mai mult decat in 2010, varful de consum fiind in perioada sarbatorilor de iarna. Chiar daca ritmul de crestere a utilizarii cardurilor la POS-uri a fost de 2,5 ori mai mare decat cel raportat de bancheri in cazul retragerilor de numerar de la bancomate, tranzactiile la ATM-uri depasesc inca 80% din totalul operatiunilor cu carduri.

Cele mai multe operatiuni si cea mai mare valoare a tranzactiilor cu carduri la comercianti s-au inregistrat in perioada octombrie-decembrie, explicatia fiind data de cheltuielile suplimentare din perioada sarbatorilor de iarna. Unele banci au raportat cresteri de pana la 30% ale tranzactiilor cu carduri in aceasta perioada. Volumul platilor efectuate cu cardul la comercianti a depasit 5,4 miliarde de lei (circa 1,25 mld. euro) in ultimul trimestru din 2011, comparativ cu 4,3 miliarde de lei in aceeasi perioada din 2010.
sursa: zf.ro

Alimente esentiale pentru copii

copilul.ro informeaza: Alimentele cu vitamina C sunt esentiale pentru intarirea sistemului imunitar al copilului si protejarea impotriva racelilor si gripelor sezoniere, dar si pentru prevenirea unor boli grave precum cancerul, bolile cardiovasculare. In zilele de iarna, imunitatea copilului trebuie fortifiata cat mai bine, iar urmatoarele 7 alimente reprezinta unele dintre cele mai bune surse in acest scop.

Portocale (citrice)
Citricele sunt alimentele cu cel mai bogat continut de vitamina C, lucru pe care il da de gol si gustul acru al lor.
Si, cum este iarna si frig afara, nimic nu se potriveste mai bine decat savurarea unei portocale sau a catorva mandarine, care procura surse esentiale de vitamina C pentru cel mic. Doar 100 g de portocala ofera 99% din doza zilnica de care are nevoie un copil.
Si lamaia este o sursa importanta de vitamina C, asa ca nu ezita sa ii servesti copilului limonade sau ceaiuri bogate in lamaie.

Ardei gras

Ardeiul gras, de toate culorile si tipurile, este una dintre cele mai importante surse de vitamina C. Acesta procura organismului doze diferite de antioxidanti, in functie de culoare, astfel:
ardeii galbeni au cel mai mare continut de vitamina C (100 g de ardei contin 206% din doza zilnica recomandata);
ardeii verzi procura cea mai mica cantitate la 100 g (220% din doza zilnica recomandata).
Kiwi
Kiwi este un alt fruct bogat in antioxidanti utili in fortifierea imunitatii. Se considera ca un fruct de kiwi, de marime medie, contine in jur de 70 mg de vitamina C, ceea ce il face sa intre in topul alimentelor recomandate pentru acest nutrient.
Se consuma cel mai adesea crud, dar poate fi integrat in sucuri si deserturi, pastrandu-si valorile nutritionale importante pentru sanatate.

Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles, la fel ca multe alte legume verzi, are un continut bogat de vitamina C si este o sursa plina de alti nutrienti esentiali pentru sanatatea copilului tau.
Este considerata un super-aliment, chiar daca nu are un gust foarte bun si nu place foarte mult copiilor. Are doar 28 de calorii, 48 g de vitamina C si o cantitate generoasa de vitamina K.
In cazul in care varza nu ii este pe plac, poti incerca sa ii oferi micutului mofturos broccoli sau conopida. Sunt asemenatoare din punct de vedere al continutului nutritiv si sunt o parte importanta din meniul unui copil in crestere.

Capsuni
Capsunile sunt delicioase si sunt considerate unele dintre fructele preferate ale copiilor.
Savuroase si gustoase in stare naturala, dar si mai bune in bauturi naturale si deserturi, capsunile furnizeaza organismului 98% din doza zilnica recomandata de vitamina C in doar 100 de g de fructe.

Patrunjel
Patrunjelul este zarzavatul cel mai bogat in vitamina C. Nu este un aliment in sine, dar daca reusesti sa il strecori in meniul copilului tau, ii faci un mare bine sistemului lui imunitar.
In doar 100 g de patrunjel se gasesc 133 de mg de antioxidant, adica 222% din doza zilnica recomandata.

Papaya
Este un fruct exotic, greu de gasit si mai putin accesibil in varianta naturala, insa nici compoturile sau conservele nu sunt de ignorat.
O singura ceasca de papaya contine aproape 100% (87%) din doza zilnica recomandata, ceea ce face ca acest fruct sa fie o gustare excelenta pentru copilul tau.
Beneficiile acestor alimente pentru sanatatea copilului
Vitamina C este nutrientul care ajuta organismul sa lupte impotriva unora dintre cele mai de temut afectiuni ale sezonului rece: raceala si gripa. Are rol preventiv si terapeutic prin intarirea sistemului imunitar si lupta cu infectiile de tot soiul, virale sau bacteriene.
Exista si alte beneficii importante pentru copii de pe urma acestui nutrient:
prevenirea diferitelor tipuri de cancer;
profilaxia bolilor cardiovasculare;
ajuta la regenerarea celulara, a tesuturilor si oaselor;
ajuta la intarirea vaselor de sange;
contribuie la mentinerea sanatatii gingiilor copilului;
are efecte reparatoare, ajutand la vindecarea rapida a leziunilor cauzate de caderi sau julituri;
previne infectiile;
ajuta organismul sa absoarba mai repede si mai usor fierul din alimentatie etc. sursa: estiri.ro

luni, 20 februarie 2012

3 fructe nou apărute pe piața din România cu efecte antiîmbătrânire

Goji, noni sau pomelo sunt fructe care au început să devină cunoscute şi pe piaţa din România şi au un efect deosebit asupra sănătăţii.

Pomelo este considerat ca fiind un complex terapeutic, deoarece conţine provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, acid folic, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier). Are gust de grepfrut şi are efect antioxidant.

Noni este supranumit “fructul vieţii” sau “fructul zeilor”, are un gust iute-acrişor şi are efect antialergic şi antibacterian, întăreşte sistemul imunitar, reglează somnul, creşte rezistenţa la stres şi îmbunătăţeşte starea generală fizică şi psihică.

Gojiare efect antiîmbătrânire conţine de 500 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai mult betacaroten decât morcovii, mai mult fier decât o friptură, e bogat în vitamina B, minerale, aminoacizi şi uleiuri esenţiale. Goji este indicat în curele de slăbire. Sursa: libertatea.ro

duminică, 19 februarie 2012

A trecut moda cafenelelor bancare

Timpul a arătat că moda cafenelelor bancare s-a dus mai repede decât a venit. Nu a fost nici moft, nici afacere, ci doar o altă armă de marketing a băncilor.
Cafeneaua de business de lângă bancă s-a dorit a fi un mijloc util pentru atragerea clienților. Chiar a funcționat o vreme. Apoi, a dispărut - în prezent mai funcționează o singură cafenea bancară - BT Café, în zona Băneasa, în incinta Băncii Transilvania (BT), unde este și centrul regional al instituției. De ce s-au închis celelalte? „Pentru că nu au venit, în mod constant, cu ceva nou care să atragă clientul. În plus, lanțurile de cafenele au închis toate locațiile care nu erau centru de profit“, oferă un răspuns Ștefan Szekeres, consultant Food&Bar Concept. Teoretic, explică el, cafenelele nu erau exclusiv afacerile băncilor, având bugete, costuri și venituri separate.

„BT Café este marcă înregistrată, fiind unul dintre sub-brandurile băncii. În ceea ce privește câștigul, acesta este, pentru BT, în principal de imagine“, punctează oficialii băncii. De altfel, conceptul de „cafenea bancară“ a fost adus pe piața din România în 2003, ideea aparținând managerului de atunci al băncii - Robert Rekkers, de la care s-au inspirat alte două bănci: BCR și BRD. 2005-2006 a fost anul în care au apărut cele mai multe cafenele bancare, inclusiv în provincie. Semnalele din piață erau încurajatoare atunci.

Businessuri independente

Publicul-țintă, identificat în oameni de afaceri, clienți ai băncilor și, evident, ban­cheri, părea fascinat de „locul select cu internet wireless, unde putea urmări evoluția acțiunilor cotate la bursă sau ultimele șiri economice pe ecrane imense cu plasmă“. „În multe cazuri, putem vorbi de spații puse la dispoziție de bănci, închiriate de către cafenelele respective și operate ca businessuri independente. Exemplele sunt cât se poate de clare: Turabo-BCR, Centro-BRD și Cup & Cino-BT“, explică Vasi Andreica, om de afaceri prezent în această piață (este unul dintre acționarii The Coffee Store, de la Universitate, închisă anul trecut).  Cu mențiunea că Banca Transilvania a început cu BT Café, după care a fost preluată de Cup&Cino, pentru ca în cele din urmă să revină la BT. Cele care nu s-au susținut, nu mai sunt pe piață. Potrivit lui Andreica, dacă am vorbi despre un concept de „cafenea bancară“, care să dea un plus de valoare serviciilor băncii respective și să atragă clienții, atunci „nu ar mai fi fost cazul de un joint venture între banca X și cafeneaua Y, ci pur și simplu am fi avut BCR Café sau BRD Café, cu costuri acoperite de fiecare instituție în parte.

Adaptare la piață

Acum, bancherii se feresc să vorbească despre încasări sau pierderi în acest caz, chiar dacă investiția într-o astfel de cafenea este în jurul a 200.000-300.000 euro. „Nu s-a pus problema așa. În realitate, era un mod original al băncii de a-și face reclamă, inclus la categoria costuri“, explică reprezentantul unei bănci care nu a investit într-o astfel de cafenea și nici nu ia în calcul această posibilitate. Mai ales că piața locală a cafenelelor nu s-a simțit prea bine în ultimii doi ani. Un exemplu este Turabo, care a închis peste 30 de cafenele, în 2011, pe motiv că nu erau profitabile. Chiar și declarațiile oficiale ale băncilor sunt „adaptate“ la cursul pieței. „Anul trecut, BT s-a adaptat oportunităților apărute şi a transformat două dintre sediile BT Café, din Bucureşti (Dorobanți) şi Cluj-Napoca, în locații care au acum altă destinație“, spun oficialii BT, care nu au dat amănunte despre o nouă investiție în această direcție. Așa cum se gândește BCR: „Momentan, BCR Café este un proiect suspendat, dar este posibil să analizăm oportunitatea relansării în viitorul apropiat“, subliniază Ionuț Stanimir, șef department Comunicare al BCR. În timp ce BRD Café (Centro) este un subiect închis: „Pentru noi, a funcționat o singură cafenea, în Dorobanți, de care se ocupa Centro. Acum este patiserie“, spun și reprezentanții BRD.

Nu e de mirare, completează Ștefan Szekeres: „Starbucks, dar și celelalte cafenele de business din centrul Capitalei - Grand Café Galleron sau Cafépedia, au luat o mare parte dintre clienții lor“. Poate că în străinătate lumea petrece mai mult timp în astfel de cafenele, ele chiar fiind percepute ca un loc de întâlnire de business.

BT Café Banca Transilvania a dat startul în București, în 2003; au urmat Cluj și Constanța, proiect care a necesitat inves­tiții de 300.000 euro;

BCR Café (Turabo) În 2006, BCR a inau­gurat pentru prima oară o cafenea în pro­vincie, la Sibiu; în prezent, acest proiect a fost suspendat, însă ar putea fi reluat;

BRD Café (Centro) BRD a avut o singură cafenea, operată de Centro, am­plasată în Dorobanți, foarte aproape de BT Café. Sursa: capital.ro

Ciupercile ar putea intra în categoria super-alimentelor

Tot mai multe studii arată că ciupercile ar putea intra în categoria super-alimentelor, alături de broccoli şi afine. Iată care sunt principalele beneficii aduse organismului.

Sunt bogate în proteine. Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mult mai mic de energie din partea organismului.

Surse de fibre, vitamine şi minerale. Ciupercile sunt, într-adevăr, alimente-minune. Asta pentru că nu conţin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamina B. Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor.

De ajutor în diete. Ciupercile au foarte puţine calorii. La fel, sunt sărace în lipide. O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta îşi poate extrage energia necesară. Numărul redus de calorii le transformă într-un aliment de bază pentru majoritatea curelor de slăbire.

Previn cancerul de sân. Cancerul de sân poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetătorii. Astfel, femeile care aleg să mănânce frecvent ciuperci reduc riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Specialiştii susţin că şansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici, cu cât consumul de ciuperci e asociat cu cel de ceai verde. Sursa: click.ro

joi, 16 februarie 2012

Băuturi recomandate pe timp de iarnă

O cană cu ceai sau cu ciocolată fierbinte nu creează doar o experienţă senzorială specială, ci ne şi readuce pe linia de plutire în zilele friguroase de iarnă. Mai ales ceaiul este o uriaşă sursă de energie şi previne depresia.

Cele mai recomandate sortimente de ceai sunt cel verde, negru, ceaiul oolong şi ceaiul alb, extrase din planta Camelia sinensis. „Aceste ceaiuri au proprietăţi antioxidante care le fac indispensabile în procesul de încetinire a îmbătrânirii şi de prevenire a bolilor degenerative şi cardiovasculare", menţionează medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Capitală. Persoanele care beau trei căni de ceai verde pe zi au un risc mai mic cu 11% de a suferi de un infarct miocardic acut, potrivit specialiştilor de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, SUA. Toate aceste tipuri de ceai nu conţin calorii, cu excepţia situaţiilor în care li se adaugă zahăr, miere, rom sau lapte.

În schimb, ciocolata caldă îngraşă. Te poţi asigura de calitatea ingredientelor ei dacă o prepari în casă, din lapte degresat şi din cacao. Ca şi ciocolata amăruie, cacaua este o sursă de polifenoli, dar şi de grăsimi.

Vinul roşu nu se fierbe

Vinul roşu „curat" este un adevărat elixir de viaţă lungă dacă este consumat cu moderaţie (două pahare pe zi în cazul bărbaţilor, un pahar în cazul femeilor). Antioxidantul din coaja strugurilor roşii, resveratrolul, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, pentru că scade riscul de apariţie a aterosclerozei. Din păcate, substanţa se inactivează în mare parte prin încălzire, motiv pentru care multe persoane aleg un vin de calitate mai slabă atunci când decid să-l fiarbă.

De fapt, vinul „fiert" nu se fierbe, ci doar se încălzeşte la foc mic, în combinaţie cu mirodenii. Fiind vorba de alcool şi de condimente, licoarea va pune sângele în mişcare şi va ajuta, astfel, la păstrarea temperaturii corpului. Printre ingrediente, cele care merg bine cu vinul sunt scorţişoara, cuişoarele şi cardamomul. Chiar şi câţiva căţei de usturoi nezdrobiţi vor da gust amestecului de pe foc. Sursa: adevărul.ro

miercuri, 15 februarie 2012

Retailul românesc: ”suprafață mai mică, prețuri mici și distanță mai mică”

Epoca lui „cel mai mare magazin“ a murit. Conceptul de magazin cu „cele mai mari șanse de reușită“ e definit acum de consultanți prin ”suprafață mai mică, prețuri mici și distanță mai mică (de parcurs până la el – n.red.)“.

Primii pași i-au făcut francezii de la Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri, care intrau în aprilie 2010 pe piața bucureșteană a supermarketurilor prin Carrefour Market, un magazin cu prețuri mici și o suprafață de 600–800 mp. Într-o mișcare în oglindă, un alt „cel mai“ – Metro Cash and Carry, cel mai mare retailer din țară în termeni de vânzări – deschidea în aceeași lună, la Satu Mare, primul Metro Punct (2.000 mp) – „Un concept nou, adaptat la noile cerințe ale pieței“, după cum explica directorul general, Dusan Wilms.

Apoi, în octombrie 2011, în parteneriat cu grupul local Angst, Carrefour a deschis și primul magazin de proximitate, sub sigla Carrefour Express. Pe urmele lor a venit, mai nou, reţeaua de 108 magazine Profi care s-a relansat luni (13 februarie) din discounter - cum era pozizionată când a fost cumpărată în urmă cu trei ani de fondul de investiţii Enterprise Investors -, în rețea de magazine de proximitate.

Întrebarea vine firesc: de ce operatori pe spații mari lasă în urmă hipersuprafețele și virează cu toată viteza către spații mai mici? Conceptul de magazin cu „cele mai mari șanse de reușită“ e definit acum prin „suprafață mai mică, prețuri mici și distanță mai mică (de parcurs până la el – n.red.)“, consideră  Mihai Pop, partener la casa de investiții Osprey Partners.

Iar un nou concept de magazine, adaptat noilor condiții și obiceiuri de consum, înseamnă înainte de toate timp și bani. Timp mai puțin pierdut pe drum și mai puține tentații – traduse în bani – printre rafturi. În plus, ca să ai trafic în supermarket, trebuie să vinzi și produsele clasice care se găsesc, de obicei, ”la colț”.

Cum va arăta piața de retail din România peste cinci ani?

“Sunt ocupate orașele mici, magazinele vechi sunt reamenajate, marii retaileri dezvoltă mai multe formate de magazine, iar magazinele cu delicatese câștigă în popularitate “ - așa sugerează un raport al firmei poloneze de consultanță PMR Publications. În acest context, o formă a comerțului modern care nu este suficient de prezentă în România este cea a retailului de proximitate - convenience store.

”În varianta modernă, chioșcurile și magazinele de cartier vor fi înlocuite de magazine de proximitate care vor avea pe rafturi alimente proaspete și produse nealimentare de strictă necesitate“, explică Bogdan Belciu, partener la PwC.
Iar marii retaileri și-au intensificat deja extinderea cu magazine pe suprafețe mai mici – anul trecut s-au deschis aproape 200 de magazine noi, iar trei sferturi dintre ele au suprafețe de vânzare sub 2.000 mp.

Ofensiva a început, așadar, de sus în jos - cash and carry, variante express ale hypermarketurilor, companii independente gen chioscuri moderne -, și cum este un business cu marje de profit mici, unde volumul este esențial pentru a fi competitiv și pentru a te dezvolta, retailul de proximitate va pune o presiune mare pe actualele magazinele de cartier, pentru care va fi din ce în ce mai greu să își adapteze sortimentele și structura magazinelor, politica de prețuri și gestiunea stocurilor pentru a face față concurenței.

În loc de concluzie, e doar o chestiune de timp până când rețelele de retail vor încetini investițiile în noi magazine, dar vor începe, în schimb, să facă tranzacții între ele și să-și reamenajeze magazinele proprii, susțin consultanții. Simplificând la maximum lucrurile, piața românească de retail ar putea ajunge la saturație în următorii cinci ani. Sursa: capital.ro

marți, 14 februarie 2012

Legumele și fructele care împiedică stocarea grăsimilor

Află care sunt alimentele care împiedică stocarea grăsimilor sub formă de ţesut adipos şi au un aport caloric redus.

Include în meniul tău zilnic aceste alimente pentru a-ţi accelera metabolismul şi a lupta în mod eficient împotriva kilogramelor în plus.

Legumele care îţi sculptează silueta

Morcovii, anghinarea, vinetele, broccoli, roşiile şi ţelina sunt "aliaţii" unei siluete de vis. Aceste legume conţin foarte multe fibre şi sunt săţioase. Cu ajutorul lor, vei putea ţine sub control pofta de mâncare fără să reduci drastic mărimea porţiilor. De asemenea, îţi asigură vitaminele şi mineralele esenţiale pentru un tonus excelent.

Consumă-le cât mai des pentru a "topi" depozitele de grăsime în timp record. În acelaşi timp, vei constata că oboseala, stresul sau anxietatea vor apărea mult mai rar.

Fructele care stopează acumularea grăsimilor

Merele, portocalele, lămâile, mandarinele şi guava sunt fructele-vedetă care te ajută să reduci aportul caloric fără prea multe restricţii.

În plus, ele pot fi combinate cu alte alimente pentru a neutraliza conţinutul de grăsime al acestora înainte de a fi stocat de organism. De exemplu, le poţi combina cu brânză sau carne pentru a evita kilogramele în plus. Sursa: click.ro

luni, 13 februarie 2012

Comenzi online cu livrare la domiciliu: de ce dă click românul, deficienţele / beneficiile vânzărilor online din România

- Comenzi “ţeapă”, plata prin card, deficienţele  şi beneficiile comenzilor online -

Un lucru pozitiv ar fi ca, în ciuda prejudecăţilor, nu se fură atât de mult online, pe cât cred şi vorbesc oamenii despre acest lucru.

“Din fericire numărul comenzilor  ‘ţeapă’ este nesemnificativ în mediul online, pe baza statisticii noastre din perioada 2008-2012, am avut numai câteva cazuri pe plan naţional
– declară Peter  Markon, asociat la NetChelner SRL, firma ce rulează serviciul www.NetPizza.ro - livrări de mâncare tradiţională, chinezească, japoneză respectiv pizza la domiciliu, prezentând oferta a peste 100 restaurante din vreo 7 judeţe din ţară.

“Se pare că suntem pe calea cea bună către maturizare” – adaugă Markon, “aici ne ajută şi providerii de internet din ţară, care îşi fac treaba lor, răspunzând prompt solicitărilor primite la adresele lor de ‘abuse’.

Experienţa noastră ne arată că cei care se aventurează pe net şi încearcă să plaseze comenzi ‘ţeapă’ online, se lasă de această  ‘distracţie’ imediat după prima somaţie primită din partea providerului de internet.

E bine de ştiut că internetul nu este chiar anonim, cum crede lumea, adresele IP ne pot conduce uşor la infractori”.

Pe de altă parte, principalele motive pentru care se cumpără online sunt legate de confortul pe care această modalitate de achiziţie o oferă: livrarea la domiciliu (79.9%), posibilitatea de a cumpăra la orice oră (72.1%) şi câştigul de timp (69.8%). Un motiv important în achiziţia online îl joacă şi posibilitatea de a returna produsul fără justificări (34.1%). Acest atribut este asociat mult mai puternic cu magazinele online decât cu cele tradiţionale.

“Câştigul de timp este un factor important de decizie pentru cumpărătorii online” – afirmă Markon Peter, “noi (NetPizza.ro)  de fapt nu livrăm doar pizza, mai degrabă  furnizăm o grămadă de timp liber clienţilor noştri“

Restograf, un restaurant pe saptamana

De departe ochiu-ti bate, de aproape ochiu-ti scoate...

Proiectul Restograf ( un restaurant pe saptamana ) initiat de Wall-street.ro se pare ca atrage atentia oamenilor, dand cu parerea pro si contra.

Un proiect interesant de urmarit,  despre restaurantele din capitala:

http://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/116516/aduc-insultele-vreo-plusvaloare.html?utm_source=newsletter-alert-20120213&utm_medium=email&utm_content=alert-20120213&utm_campaign=Newsletter-Alert

vineri, 10 februarie 2012

Studiu: Bariere in comertul electronic cu plata online

Jurnalul National informeaza : Studiu: Plata prin card, "calcaiul lui Ahile" pentru vanzarile online din Romania

Un studiu realizat in Romania in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012 arata ca 8 din 10 persoane care fac achizitii online platesc la livrarea coletului.
"Plata prin card este un fel de calcai al lui Achile pentru vanzarile online din Romania. Desi sunt extrem de putini respondenti care au cunostinta de vreo situatie de frauda la plata online cu cardul, exista o lipsa cronica de incredere in a plati cu cardul pe internet", a declarat Daniel Enescu, Presedinte Daedalus Group. "Chiar si in cazul celor care platesc online, doar una din trei persoane a platit vreodata cu cardul pe internet", a explicat Enescu.
Studiul despre barierele de achizitie online a produselor si serviciilor in Romania a fost realizat pe un esantion de 1.550 de respondenti din mediul urban si rural de catre Daedalus Millward Brown.

Pe de alta parte, principalele motive pentru care se cumpara online sunt legate de confortul pe care aceasta modalitate de achizitie o ofera: livrarea la domiciliu (79.9%), posibilitatea de a cumpara la orice ora (72.1%) si castigul de timp (69.8%). Un motiv important in achizitia online il joaca si posibilitatea de a returna produsul fara justificari (34.1%). Acest atribut este asociat mult mai puternic cu magazinele online decat cu cele traditionale.

Una din 6 persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, din mediul urban, a facut cel putin o plata online in anul 2011. Prin comparatie cu utilizatorii de internet, cei care fac achizitii online sunt intr-o proportie usor mai mare barbati, cu educatie superioara, varsta medie (25-44 ani) si venituri personale mai mari.

De asemenea, 6 din 10 romani care achizitioneaza produse si servicii online s-au abtinut sa cumpere de pe site-urile care nu prezentau suficienta incredere. Designul, comentariile clientilor si prezentarea produselor dintr-un magazin online sunt principalele motive de neincredere, se mai arata in sondajul Daedalus.

In primele 9 luni ale anului trecut, comertul electronic cu plata online a inregistrat un volum de 121,4 milioane euro, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada din 2010, potrivit datelor Romcard. Epayment a procesat 89% din volumul platilor online, respectiv 106,7 milioane de euro, in crestere cu 13% fata de perioada similara a anului 2010. sursa: estiri.ro

Importurile de alimente au consemnat un record în 2011

În 2011, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de 3,7 miliarde de euro, cu o jumătate de miliard de euro mai mult decât media importurilor alimentare din anii secetoşi.

Un nou paradox al economiei româneşti se conturează prin statisticile oficiale, de data aceasta în domeniul comerţului exterior cu produse alimentare: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a fost un record al perioadei postdecembriste, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 3,75 miliarde de euro.

Din datele privind comerţul exterior, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, reiese că în 2011 România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,9 miliarde de euro şi a importat alimente de 3,7 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 800 de milioane de euro.

Diferenţe de cantitate şi de calitate

Altfel spus, cu toate că producţia de grâu, porumb, floarea-soarelui şi alte sortimente de bază a crescut atât de mult încât - statistic vorbind -a ridicat întreaga economie peste pragul de recesiune, România a mai şi importat alimente, băuturi şi tutun dinafara graniţelor într-o măsură ce depăşeşte ca valoare importurile din anii trecuţi. Chiar şi pe cele din anii secetoşi.Cum se explică aceste fenomene? În primul rând, să nu uităm că - tot potrivit statisticilor oficiale - comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Sau: exportăm roşii şi importăm ketchup, exportăm sfeclă şi importăm zahăr etc.

Deci diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate, respectiv achiziţionate. În al doilea rând, organizarea internă a industriei agroalimentare româneşti favorizează mai mult importurile decât sursele autohtone de hrană. Reprezentanţii mediului de afaceri din acest sector au tot propus soluţii, dar acestea au fost sistematic ocolite.

„O măsură pe care am propus-o pentru reducerea decalajelor dintre importuri şi exporturi este scăderea la 5% a cotei de TVA la producţia agricolă şi, apoi, pe tot lanţul distribuirii acestora, cu verificarea scăderii concomitente şi corespunzătoare a preţurilor la raft. În felul acesta, românii îşi vor permite să cumpere mai multe alimente produse în România, iar importurile de mâncare proastă din străinătate s-ar reduce".

„Este o inepţie să încurajăm importurile de legume, fructe şi carne, în timp ce producţia românească se strică pe ogoare de multe ori sau este vândută la preţ de nimic. Acum nu facem decât să-i descurajăm pe producătorii autohtoni, în timp ce preţul mâncării în coşul zilnic al românilor este în continuă creştere", ne-a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România. Sursa: adevărul.ro

Un ceai de tei şi eşti gata relaxat

Ceaiul de tei tratează mai multe afecţiuni neuropsihice

Un ceai de tei şi eşti gata relaxat. Nevrozele, anxietatea, agitaţia, insomnia sunt afecţiuni neuropsihice tratate în mod tradiţional cu tei.

Cel mai bun mod de folosire a florilor de tei este sub formă de infuzie. Este un remediu eficient pentru relaxare, în caz de tensiune, anxietate, insomnii.

Este recomandat pentru calmarea copiilor agitaţi, dar şi pentru reducerea tensiunii musculare.

Efectul este vizibil şi la nivelul arterelor inimii, remediul fiind util în tratamentul palpitaţiilor.

O infuzie caldă de tei are şi efecte diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor din organism.

Pentru prepararea infuziei se foloseşte o lingură de flori la o cană de apă. Se beau trei căni de ceai pe zi în caz de indigestie, stres, dureri de cap, anxietate. Sursa: click.ro

duminică, 5 februarie 2012

Tendintele dezvoltarii comertului electronic romanesc - studiu; TARGET: magazinele on-line romanesti

In februarie 2011 a avut loc un studiu foarte interesant avand ca scop identificarea tendintelor dezvoltarii comertului electronic romanesc in contextul globalizarii, targetul punandu-se exclusiv pe magazinele on-line romanesti. Cercetarea axata pe problematica comertului electronic romanesc a fost efectuata de Dr. ec. Alexandru Bajenaru, din bunavointa caruia putem analiza rezultatele studiului.

La studiu au participat 225 de respondenti – magazine online, dintr-un total estimat in intervalul 2000 – 3000 magazine active  din tara, o buna parte alegand posibilitatea de a nu raspunde la intrebarile puse - ( no comment ).


54,2% dintre participanti la studiu au fost magazine cu cifra de afaceri sub 50.000 Euro in 2009,
dar au fost prezenti si jucatorii mari cu cifra de afaceri peste milioane de Euro.


58 % dintre magazinele analizate au fost din Bucuresti, 8 % Cluj, 5 % Timis, 4% Brasov samd, iar majoritatea, adica 73,8% magazine cu maxim 4 ani vechime.

Functiile respondentilor in mare parte (76%) fiind in top management ne indeamna sa presupunem ca rezultatele obtinute reprezinta parerea celor care influenteaza in masura destul de mare directia in care se duce online-ul romanesc din acest segment.

Din raspunsurile date la intrebarile puse in chestionar, reprezentantii magazinelor online ne povestesc ca folosesc din plin tehnicile uzuale de promovare ca SEO ( search engine optimisation ), Comparatoare de preturi, Programe de recomandari, Cupoane, programe de loialitate, Campanii virale dar si tehnici moderne ca Marketing prin afiliati,
respectiv pun accent pe criterii importante ca suportul client, viteza de livrare, increderea, comoditatea de a comanda, usurinta in utilizare, preturi competitive, selectie vasta de produse, viteza de incarcare a paginii, bogatia de informatie, design atractiv, marca recunoscuta, experienta personalizata a cumparatorului, capacitatea de a colecta informatii despre vizitatori, servicii conexe...

Prin prisma magazinelor / afacerilor online din interviu, am aflat si
aprecierile conversiilor pentru fiecare dintre canalele 'afiliere', 'trafic organic', 'retele sociale', 'reclama platita in cadrul motoarelor de cautare', 'comparatoare de preturi', 'e-mail marketing', in top iesindu-se traficul organic cu reclama platita in cadrul motoarelor de cautare.

Luand in considerare influenta crizei globale, majoritatea companiilor au reactionat in fata schimbarilor petrecute in ultimii 2 ani in mediul de afaceri on-line dar si off-line prin diferite metode ca: cresterea portofoliului de produse si serviciilor oferite (55%), cresterea interactiunii, comunicarii cu clientii(58%) dar si a numarului de furnizori(52%), cresterea investitiilor in solutii informatice ( platforme e-commerce, ERP, CRM, etc. )

In studiu au fost reprezentati majoritatea domeniilor ca: turism, supermarket/mall, constructii, muzica / filme, alimente / bauturi ( printre care si livrari mancare, pizza la domiciliu), software, utilaje si echipamente, arta / artizanal, articole sportive, auto / moto, servicii online, carti, farmacie / sanatate, casa si gradina, cosmetice / frumusete, electronice si electrocasnice, cadouri / flori, bijuterii si articole de lux, articole pentru copii, textile si incaltaminte resp. 'Altele'.


Felicitari autorului pentru munca depusa!