Chiar dacă sezonul fructelor e pe sfârşite, cine vrea o dietă  echilibrată are opţiuni. Nutriţioniştii spun că fructele uscate sunt o  alegere la fel de sănătoasă, deoarece conţin la fel de multe fibre şi  minerale. Trebuie să fim atenţi însă, la ce cumpărăm. Pe piaţă există şi  fructele confiate - ele arată la fel ca cele uscate, dar sunt adevărate  bombe calorice.
"Fructele uscate sunt o alternativă  rezonabilă mai ales pentru perioada în care nu avem fructe proaspete.  Prunele uscate sunt mult mai bogate în antioxidanţi decât prunele ca  atare. Smochinele, în mod particular, sunt foarte bune împotriva  constipaţiei", spune dr. Corina Zugravu, medic nutriţionist.
Există, însă, şi o capcană pentru consumatori.
Ca  să beneficiaţi de toate avantajele fructelor uscate, asiguraţi-vă  atunci când cumpăraţi că nu luaţi fructe confiate. Acestea nu sunt la  fel de sănătoase, pentru că au o concentraţie foarte mare de zahăr.
Deşi  arată la fel, fructele uscate şi cele confiate se fabrică diferit. Spre  exemplu, curmalele uscate sunt lăsate 24 de ore într-un cuptor, la  temperaturi de peste 80 de grade, astfel încât să elimine toată apa, în  timp ce curmalele confiate sunt fierte câteva zile la rând într-o  soluţie concentrată de zahăr. De multe ori, producătoriii adaugă în  această soluţie şi conservanţi sau coloranţi, pentru ca fructele să aibă  un aspect mai atrăgător.
"Fructele confiate au un adaos foarte  mare de calorii şi de carbohidraţi. Practic, dacă am vrea, mai degrabă  cu fructele din dulceaţă sau din gem să le asimilăm, nu cu fructele  uscate", atenţionează nutriţionistul Corina Zugravu.
Fructele uscate, mai sănătoase, sunt însă ceva mai scumpe şi este de înţeles  având în vedere că, din 20 de tone de prune, de exemplu, prin  deshidratare, rămân numai cinci tone de prune uscate. Sursa: antena3.ro

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu