Azi începe postul Crăciunului. „Îl ţinem pentru suflet, să ne  purificăm", spun bătrânii, care păstrează din moşi strămoşi tradiţia.  Cei mai tineri însă nu respectă chiar atât de strict regulile celor 40  de zile, aşa cum spune Biserica. Vrei totuşi să ţii un post sănătos? 
Conform  medicilor, nu au voie să ţină post lăuzele, copiii, bolnavii cu  afecţiuni cronice, cei deprimaţi, cei subnutriţi sau cei care sunt în  convalescenţă sau bolnavii de cancer. Atenţie şi la copiii sub patru  ani: o alimentaţie lipsită de proteine le poate afecta dezvoltarea.
Iată cum ţineţi un post sănătos în condiţiile în care decideţi să renunţaţi la carne, lapte, ouă, unt şi alcool.
Gătiţi  variat! Din lipsă de timp, meniul celor mai mulţi devine monoton şi  sărăcăcios în perioadele de post. O dietă suficient de variată este cea  care cuprinde 16 feluri de mâncare diferite într-o săptămână.
Evitaţi  grăsimile saturate şi cele fără colesterol. Colesterolul se găseşte  numai în alimente de origine animală. Organismul are nevoie de grăsimi  nesaturate care se găsesc predominant în produsele vegetale.
Nu  mâncaţi dulciuri! Fără zahăr şi dulciuri concentrate, este o regulă  importantă a dietei de post. Consumul dulciurilor de post pot să ducă la  apariţia infecţiilor cu candida, a accentuării cariilor dentare precum  şi la declanşarea crizelor de hiperglicemie (diabet).
Reduceţi  cantitatea de sare! Se recomandă să nu se consume mai mult de o  linguriţă de sare pe zi, în această cantitate se include sarea adăugată  la gătit, cea din pâine precum şi cea din produsele naturale care conţin  şi ele sodiu
Mâncaţi gustări între mese. Spre exemplu, în timpul  zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandvişuri cu  margarină tartinabilă de nouă generaţie care are un conţinut bogat în  Omega 3 şi Omega 6.
O altă variantă ar mai fi şi fructele  oleaginoase sau seminţele care au un aport nutritiv deosebit, fiind  surse importante de minerale, fibre şi grăsimi bune.
Nucile,  migdalele, fisticul, seminţele de dovleac sau floarea soarelui, merele  sunt doar câteva exemple de gustări potrivite perioadei postului. De  asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul  nostru are nevoie.
Zile cu dezlegări la peşte
În general,  în post, n-ai voie să consumi carne, lapte, ouă, unt şi alcool. În  zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se  bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar  cu cruce neagră.
Uleiul şi vinul sunt permise însă marţea şi  joia. Sâmbăta şi duminica, până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la  peşte şi preparate din peşte.
Alte zile în care se mănâncă peşte  sunt 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului,  şi zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată  lumea ortodoxă: 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf.  Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie  (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil  Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). Sursa: click.ro

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu