sâmbătă, 28 ianuarie 2012

10 alimente care îmbunătățesc capacităţile mentale

IncreasePentru a preveni îmbătrânirea prematură a creierului şi lipsa de memorie este indicat să ai un regim alimentar cât mai sănătos. Dr. nutriţionist Mihaela Bilic îţi arată, în cartea “Sănătatea are gust”, cele mai bune 10 alimente care îmbunătățesc capacităţile mentale.
Morcovul. Este bogat în betacaroten (precursor de vitamina A) şi vitamina C. Aceste substanţe antioxidante întârzie îmbătrânirea cerebrală, cresc longevitatea şi capacităţile mentale.
Nucile. Acestea, alături de migdale şi de fructe oleaginoase, seminţe şi uleiuri vegetale, sunt sursa alimentară de vitamina E antioxidantă (denumită şi vitamina tinereţii fără bătrâneţe). Consumată regulat, menţine acuitatea mentală la vârste înaintate. Cu ajutorul acestei vitamine, schimbul de semnale şi informaţii dintre celulele nervoase poate rămâne la acelaşi nivel ca şi la tinereţe.
Peştele gras. Pe lângă aportul de iod şi fosfor, e bogat în acizi esenţiali omega-3, fundamentali pentru buna funcţionare a neuronilor. Studiile au arătat că persoanele care consumă de două ori pe săptămână peşte gras (ton, somon, sardine, macrou, hering) sunt ferite de maladii degenerative cerebrale (boala Alzheimer) şi de dezechilibre psiho-emoţionale (anxietate, depresie).
Afinele. Sunt bogate în flavonoide şi anthocianine, substanţe care întăresc capilarele sangvine şi protejează celulelecerebrale împotriva îmbătrânirii.
Broccoli. Această legumă conţine folaţi. Acidul folic este o vitamină din grupul B care controlează dezvoltarea neuronilor şi previne deteriorarea facultăţilor mentale.
Prunele uscate. Fructele deshidratate (smochine, stafide, caise) conţin bor, o substanţă care îmbunătăţeşte promptitudinea cu care creierul răspunde la solicitări.
Oul. Conţine lecitină - care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6 - care previne oboseala mentală.
Ficatul. Are un conţinut ridicat de fier şi previne apariţia anemiei. Cercetările au arătat că un nivel scăzut de fier poate afecta memoria, iar copiii anemici au performanţe intelectuale reduse.
Carnea de curcan. E bogată în tirozină, un aminoacid esenţial care creşte capacitatea de memorie şi eficienţa funcţiilor mentale.
Pâinea. Este o sursă alimentară de carbohidraţi complecşi care eliberează glucoză treptat şi menţin astfel constant nivelul de aprovizionare a creierului cu energie. Sursa: libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu