Jurnalul National: Cum sa mancam corect de Craciun. Vezi ce meniu si-a pregatit profesorul Mencinicopschi (Moderator: Magda Marincovici)
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi va da intalnire la interviul live pe jurnalul.ro, marti, ora 13:00. Subiectul: Masa de Sarbatorile Craciunului fara calorii si pancreatita, dar gustoasa, traditionala si sanatoasa. Profitati de specialistul nostru pentru a va pune la adapost de neplacerile provocate de preparatele inecate in grasimi, de dulciuri si de abuzul de alcool, care ne dau peste cap ficatul, stomacul, pancreasul si ne duc urgent la camerele de garda. Profitati de specialistul nostru pentru a afla cum este posibil sa mananci bucatele delicioase, traditionale si, totusi, sa nu iei in greutate si, mai cu seama, sa nu-ti pui sanatatea in pericol.
• Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi: A doua zi dupa Craciun eu o sa pun pe masa o carne de pasare, curcan. Preparate nu prajite, nu pane, nu gratar cu foc. Am acasa un gratar in care focul nu vine direct in contact cu carnea. Totul in cantitati moderate, nu maldare de mancare. Voi manca si cozonac, daca vom reusi sa-l facem in casa. Nu trebuie sa ne reprimam de la nimic ceea ce ne face placere, dar trebuie sa mancam esalonat, nu sa aruncam totul in noi ca intr-un sac.
•
Avem suficiente zile sa mancam
• Gheorghe Mencinicopschi: Daca stim ca suferim de boli cardiovasculare, daca am avut un infarct sau un accident cerebral trebuie sa respectam cateva lucruri. Sa nu ajungem sa suferim sau sa agravam bolile cronice. Cu intelepciune, cu moderatie, sarbatorile vor fi sarbatori si ne vom bucura din plin de putinul sau de multul pe care il avem.
Eu sunt convins ca fericirea este o perceptie strict personala. Eu pot sa fiu fericit cu foarte putin, altii sunt nefericiti cu foarte mult.
Atmosfera de sarbatoare este importanta. Credeti ca starea de ebrietate este o stare demna cu care sa intampinam nasterea Domnului, daca suntem credinciosi? E frumos sa intampini Anul Nou beat, pe sub masa?
Este o prostie chestiunea cu caloriile. Conteaza si numarul, da, dar conteaza si calitatea caloriilor. Multi vor mancaruri multe, multe, dar ieftine. Te alegi cu calorii goale. Ce sunt caloriile de calitate? Sa va dau un exemplu. Care e diferenta intre un gram de zahar alb si un gram de curcan? Ambele ne dau 4 kilocalorii. Problema este insa ca cele patru kilocalorii din carnea de curcan ma hranesc. Cele patru kilocalorii ale zaharului alb ma imbolnavesc.
• Gheorghe Mencinicopschi: Ciocolata adevarata ar trebui sa aiba cel putin 70% cacao. De evitat cele care au grasimi hidrogenate. Aromele trebuie sa fie naturale, nu natural identice. Primul pas in favoarea sanatatii noastre este cititul etichetei. Este singurul mod in care putem sa ne informam in privinta a ceea ce mancam.
Nici cozonacul nu e mereu cozonac. Scrie pe el cozonac natural, dar e plin de E-uri. O felie de cozonac de 30 de grame, poate avea si 200 de kilocalorii. Asta nu inseamna ca e rau, e rau daca mancam mult si daca mancam alimentele unul dupa altul. De aceea e indicat sa facem pauza intre alimente, sa mai bem un ceai sau o cafea si sa nu mancam apoi 20 de sarmale!
Eu o sa inlocuiesc orezul din sarmale cu hrisca, anul acesta. Hrisca este una din putinele sursa de rutina, un fel de vitamina care intareste venele. Varicele, chiar si celulita sunt boli care deriva din lipsa acestei vitamine. Ideea este sa nu fie doar carne si grasime. Poti pune in sarmale si legume. Se pot pune si morcovi.
Eu nu prea mai beau, de fapt n-am baut niciodata. Mai beau cate un pahar de vin rosu, dar fara sulfiti. Sampania nu prea imi place - nu am cultura sampaniei. Prefer un vin autentic, rosu, autohton. Cu foarte mare moderatie - niciodata mai mult de 150 de mililitri. Fara apa, pentru ca asa m-am obisnuit.
Apropo, apa nu se bea, apa se mananca. Adica se bea cu inghitituri mici, ca sa se amestece cu saliva si sa ajute la digestie. Nu ajuta foarte mult, daca o dai peste cap.
• Gheorghe Mencinicopschi: Sarmalele trebuie insotite chiar de varza in care sunt facute. Un pat de varza pe care punem sarmalele ajuta la digestie. Daca avem pofta putem sa mancam si putina mamaliguta. Dar mamaliga de azi nu mai e ce-a fost. Inainte era un porumb sticlos, special, care avea alte caracteristici si din care iesea malai integral, care isi pastra tarata. Acum malaiul se face din alt soi de porumb. De aceea mamaliga se face in doua-trei minute, inainte dura mult mai mult.
Deci mamaliga trebuie consumata cu multa moderatie. Daca am mancat friptura, facem pauza. Dupa friptura ar trebui sa mancam cateva bucati de ananas sau kiwi si apoi pauza. Ar fi bine sa facem si o plimbare, este foarte util sa te misti macar 10 minute dupa masa. Ca sa putem sa suportam acest extremism sau terorism alimentar, ar trebui sa facem aceste pauze. Poate unii vor sa danseze, altii sa se plimbe.
N-ar fi bine ca in aceste pauze sa fumam. O cafea se poate, dar atentie, cafea la filtru, fara nimic altceva, poate doar zahar. Dar fara lapte, fara smantana, frisca. Produsele lactate contin o proteina care scoate din actiune cafeina si ii scade foarte mult digestibilitatea. O cafea cu lapte sta si doua ore in stomac.
• Gheorghe Mencinicopschi: Daca te culci cu stomacul plin somnul este nelinistitor, ai tot felul de visuri groaznice si te trezesti mai obosit decat te-ai culcat. Seara ar fi bine sa mancam o salata de legume, chiar si cu ciuperci, care sunt cam neglijate. De exemplu buretele, care pe langa faptul ca are putine calorii, ajuta si la detoxifiere. In perioada rece avem nevoie ca sistemul nostru imunitar sa fie foarte puternic.
Inainte de culcare, am putea sa consumam un fruct. Daca vrem sa ne rasfatam, merge un fruct mai exotic - ananasul. Ananasul ar trebui sa insoteasca mancarurile foarte grase. Ananasul crud (nu cel din conserve) contine niste enzime digestive foarte puternice, are si substante antiinflamatoare, deci ne va calma putin, va destresa organismul la nivel celular.
El ne invita si la hidratare. Si la culcare si la trezire, ar trebui sa ne hidratam.
Tot ce nu e leguma si fruct se considera aliment concentrat. Daca mancam friptura de porc, nu insotim cu amidonoase - cartofi prajiti sau orez. Mai bine folosim muraturi, care sunt si un aliment de sezon. Acestea sunt alimente probiotice, ca si iaurtul. Au si o cantitate foarte mare de vitamina C, chiar mai mare decat portocalele.
Daca nu suportam muraturile, merg legumele sotate sau grilate. Uneori sunt chiar mai gustoase decat carnea in sine si ajuta la digestie.
• Gheorghe Mencinicopschi: Oamenii care au tinut post - e un lucru foarte bun daca ai tinut post, din punct de vedere spiritual, dar trebuie sa fim atenti cand intram din nou in alimentele acestea de sarbatori. Sunt alimente foarte grase,foarte greu de digerat. Ma refer la carne grasa care este deseori combinata cu amidonoase - paine, orez, porumb. Aceste combinatii ingreuneaza si mai mult sarcina sistemului nostru digestiv.
Pentru cei care au tinut post, reluarea alimentatiei obisnuite trebuie facuta ponderat. Ar fi bine ca in momentul in care ne asezam la masa de Carciun sa fim foarte odihniti. Atmosfera sa fie foarte relaxanta, fara zgomote, muzica sa nu fie la 80 - 90 de decibeli.
Ar fi bine sa nu fumam si sa nu stam in fumul de tigara, care afecteaza digestia.
Si rugaciunea la masa ajuta. Rugaciunea actioneaza asupra sistemului nostru nervos central, care afecteaza si digestia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu