Alături de producătorii locali care au vândut produse tradiţionale din Delta, patru organizaţii neguvernamentale şi-au prezentate proiectele cu impact în Delta Dunării, iar Atelierul de la Mahmudia a făcut demonstraţii de împletit papură şi pentru vizitatori.
Evenimentul central de Ziua Internaţională a Dunării a demarat vineri după amiază, 29 iunie, cu masa rotundă „Dunărea, Rinul Europei Centrale şi de Est sau coridorul verde al Europei” care a reunit factori interesaţi de problematica Dunării şi Deltei, printre care reprezentaţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
Cu această ocazie, Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat reinterzicerea vânătorii în Delta Dunării printr-un Ordin de ministru care va fi publicat azi în Monitorul oficial. De asemenea, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministrul Mediului şi Pădurilor au semnat contractul de finanţare pentru „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube WATER”.
Cea de-a doua zi a fost dedicata în întregime festivalului de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice şi muzicale. Astfel, la „D'ale Gurii Dunării” a avut loc parada culinară a comunităţilor, condimentată de concerte şi dansuri ai căror protagonişti au fost coruri şi instrumentişti români, lipoveni şi ucrainieni din Delta Dunării: Sinicika din Mila 23, Armonicii din Peceneaga, Juraveli din Jurilovca, corul de copii din Crişan, Bila Roja din Letea, Nufărul Alb din Chilia Veche, Katiuşa din Mahmudia.
La concursul de gătit, cel mai important moment al festivalului, juriul şi vizitatorii au gustat din borşul de peşte ca-n Delta Dunării, dar şi ştiuca umplută, scordoleaua şi crapul pe varză, colţunaşii, plăcintele şi din multe alte bunătăţi.
Bucătăresele din Pardina au câştigat Marele Premiu Coca-Cola în valoare de 1.500 euro. Maestrele din Mila 23 au fost răsplătite cu Premiul al II-lea, oferit de Ursus Breweries, însumând 1000 de euro. Juraţii Andreea Grămoşteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (pres.SDD şi director Radio Guerrilla) şi George Butunoiu (restograf.ro) au acordat
Clubul Ţăranului Român a pus la dispoziţia vizitatorilor un meniu pe bază de peşte inspirat din reţetele tradiţionale ale comunităţilor deltaice. Succesul produselor a determinat clubul să păstreze permanent meniul cu preparate din peşte. Gratuit, bucureştii au putut gusta din borşul de peşte preparat de Vali Şeican, reprezentant al „La Cherhana”, din piaţa de peşte de la Obor.
Ziua Dunării este celebrată anual, pe 29 iunie (dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).
În România, începând cu anul 2007, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta organizează, în parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunării sub auspiciile ICPDR şi cu susţinerea Sistemului Coca-Cola în România. RE Concept este platforma de responsabilitate socială a Coca-Cola HBC România, dedicată ideii că RE este începutul tuturor acţiunilor care schimbă lumea în bine. (foto de pe blogul evenimentului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu