O simplă plimbare prin piață te-ar putea convinge să renunți la multe
dintre obiceiurile tale nesănatoase în ceea ce privește alimentația și
să începi să consumi fructe proaspete care-și așteaptă cumpărătorii pe
tarabe.
Chiar si specialistii recomanda, in aceasta
perioada, sa se consume fructe proaspete, cat de multe, pentru bogatia
lor de nutrienti atat de necesari sanatatii.
Ca se numeste
harbuz - in Moldova - sau lubenita - in partea de sud a tarii - din
iulie, de cand incepe sa se coaca, si pana in noiembrie, pepenele rosu
poate fi gasit in piete, magazine sau in gramezi uriase pe marginea
drumurilor asteptandu-si rabdator cumparatorii.
In stare
proaspata, contine o mare cantitate de licopen - un colorant rosu,
substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica
urinara, pancreas, plamani si piele, uterin, intestinal. Aceasta
substanta care intra in compozitia pepenelui rosu face ca incidenta
infarctului miocardic sa scada cu 20-50% la persoanele care consuma
frecvent struguri, rosii si pepene rosu.
Perele, zemoase si
intens parfumate, au in compozitia lor fructoza din belsug, cel mai
dulce zahar natural de care creierul are nevoie mai ales in perioadele
de stres. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B fac ca
aceste fructe sa aiba efect sedativ asupra sistemului nervos.
Perele
sunt insa si bune remineralizante, diuretice, depurative, laxative,
motiv pentru care sunt recomandate ca adjuvant in tratarea asteniei,
anemiei, gutei, durerilor articulare. Perele pastreaza colesterolul in
limite normale, ajuta la mentinerea greutatii, stimuleaza imunitatea,
daca tinem cont ca aceste fructe dulci si zemoase au in compozitia lor
vitaminele A, B1, B2, E, C, caroten, acid folic.
Piersicile sunt
dulci, aromate, gustoase, zemoase si hidrateaza organismul, avand un
continut de 87% apa. Au in compozitie vitamina A, B, C si E si minerale
ca fier, zinc, iod, potasiu si seleniu dar si fitonutrienti,
antioxidanti si carotenoizi precum si fibre alimentare.
Piersicile
sunt energizante, diuretice, depurative, usor laxative, stimuleaza
apetitul si ajuta la intarirea imunitatii organismului. Doua piersici
asigura necesarul zilnic de vitamina C, iar prin continutul lor bogat in
calciu, fier si potasiu, piersicile intaresc organismul, facandu-l mai
rezistent la factorii externi.
Caisele sunt o sursa bogata de
vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu si fibre alimentare, fosfor,
potasiu si magneziu. Ajuta la combaterea anemiei, distrug celulele
canceroase si mentin frumusetea tenului. Un singur fruct asigura
organismului 50% din necesarul zilnic de provitamina A.
Mai timid, au inceput sa apara si fructele de padure: murele, zmeura, catina si afinele.
Prefera,
in aceasta perioada, fructele romanesti, pe care le gasesti numai la
piata, chiar daca nu sunt perfecte si nu stralucesc imbietor precum cele
aduse in supermarket-uri, de peste mari si tari. sursa: business-forum.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu