joi, 28 iunie 2012

10 mancaruri nationale, din intreaga lume

Multe tari au un preparat culinar national, care este nu doar popular printre locuitorii statului respectiv, ci si o atractie, o curioziate pentru turisti.
Potrivit National Geographic, iata o parte dintre felurile de mancare nationale din lume (foto NationalGeographic)
 

1. Hamburgerul, SUA

Desi originea acestui preparat culinar este disputata, hamburgerul este foarte popular in Statele Unite ale Americii. Topping-urile si retetele difera de la o regiune la alta, dar o versiune originala poti gasi la Louis' Lunch, in New Haven, Connecticut. Acest local prepara hamburgeri din 1900, iar patronii lui sustin ca este cel mai vechi restaurant in care se servesc hamburgeri din SUA.

2. Ackee cu peste sarat, Jamaica

Fructul ackee a fost considerat mult timp mancare pentru sclavi, dar in prezent jamaicanii il considera parte din bucataria lor nationala. Acestia il fierb si apoi fac un sote din el cu peste sarat (cod), ceapa si rosii. Uneori este servit deasupra unui fel de blat din tapioca, cu felii de plantain (un tip de banana) prajite. Ackee este un fruct nutritiv care seamana cu ouale facute jumari dupa ce este fiert.

3. Coo-Coo si peste zburator, Barbados

Coo-coo este un preparat culinar realizat din malai si ovaz, asemanator cu mamaliga, si se potriveste perfect cu peste zburator gatit fie la abur, cu suc de lamaie verde, condimente si legume, fie prajit si servit cu un sos picant.

4. Bulgogi, Coreea

Bulgogi este un fel de mancare realizat din felii de carne de vita taiate foarte subtiri, marinate intr-un amestec de sos de soia, ulei de susan, usturoi, ceapa, ghimbir, zahar si vin. Dupa ce au fost tinute la marinat, feliile de carne sunt apoi fripte la gratar, fiind frecvent consumate in foi de salata verde sau de spanac, alaturi de kimchi (muraturi fermentate).

5. Kibbeh, Liban/Siria

Kibbeh-ul este o componenta de baza a aperitivelor servite la o masa considerata deosebita in Liban sau Siria, fiind realizat din carne de miel, bulgur si condimente. Este adesea fiert, copt sau gatit dupa ce a fost umplut, dar cel mai gustos este crud.

6. Gulas, Ungaria

Gulasul a devenit o mancare nationala la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand ungurii au cautat simboluri ale identitatii nationale. Gulasul este de fapt o tocana realizata in principal din carne de vita, ceapa rosie, alte legume si condimente, reteta variind de la regiune la regiune. "Gulyas" este cuvantul unguresc pentru vacar.

7. Snitel vienez, Austria

In ciuda originilor italiene, acest preparat culinar este asociat cu Austria. Snitelele sunt din cotlet de vitel, pe care austriecii le servesc de obicei cu patrunjel si felii de lamaie, alaturi de o salata de cartofi.

8. Pot-au-Feu, Franta

Pot-au-Feu este tot un fel de tocana cu bucati mari de carne, radacinoase si condimente, un preparat cu o istorie lunga. La origini era un fel de mancare rustic.

9. Friptura de vita si budinca de Yorkshire, Anglia

In ciuda diversitatii culinare din Anglia, in mare masura importata, friptura de vita si budinca de Yorkshire raman preparatele preferate pentru duminici, aproape un simbol national. Friptura este servita alaturi de cartofi la cuptor, alte legume si sos de hrean.

10. Tocana irlandeza, Irlanda

La origine aceasta era facuta din carne de oaie fiarta incet, cu ceapa, cartofi si patrunjel, dar astazi include si alte legume, cum ar fi morcovi.

luni, 25 iunie 2012

Postarea pe retelele de socializare echivaleaza cu o masa buna sau cu o partida de amor!

Ce au in comun mancarea, sexul si retelele de socializare?

Toate produc acelasi grad de placere. Sau cel putin asa sustin cercetatorii de la Harvard. Ei au descoperit ca satisfactia inregistrata de creier atunci cand o postare pe net este bine primita e similara cu cea produsa de o masa buna sau o partida de amor.

Concluziile studiului la care au lucrat doi sociologi de la Harvard au fost publicate recent intr-o revista a Academiei de Stiinte a SUA. Cercetatorii sustin ca satisfactia e data de faptul ca pe retelele sociale este foarte usor sa iti dezvalui gandurile si credintele.

"Iti creaza dependenta pentru ca ai impresia ca traiesti o a doua viata"
"Nimeni nu mai scrie e-mailuri, toata lumea posteaza pe Facebook"

Raspunsurile primite sau chiar simplul fapt ca vorbesti despre tine duc la o crestere a nivelului de dopamina in creier, adica a hormonului responsabil cu fericirea. Iar reactia este similara cu cea produsa de recompensele primare cum sunt mancarea si sexul. Studiul merge chiar mai departe si arata ca gradul de satisfactie produs atunci cand cineva primeste o suma de bani e mai mic decat cel care apare cand vorbeste despre sine.
sursa: einformatii.ro


Ca si concluzie simplificata :-)
pentru obtinerea aceluiasi grad de placere ai avea cateva optiuni:
- LIKE pe FaceBook
- comanda pe NetPizza
- sex

Pe care o alegi?
:-)

marți, 19 iunie 2012

Vezi de ce CULOAREA FARFURIEI te ajută SĂ SLĂBEŞTI

Deşi majoritatea reţetelor de slăbit ne învaţă ce alimente-minune ar trebui să mâncăm, recent, cercetătorii i-au sfătuit pe cei ce vor să piardă din greutate să acorde mai multă atenţie farfuriilor alese pentru servitul mesei.
Studiile au arătat că atunci când mâncarea “se integrează în peisaj”, oamenii consumă cu 20% mai multă decât în cazul în care aceasta ar fi servită de pe o suprafaţă de o culoare contrastantă.
Explicaţia oferită de cercetători constă în observarea unei tendinţe generale a oamenilor de a-şi umple farfuria inconştient, indiferent de cât de mare este. Un contrast mai mare între culori ar atrage aşadar atenţia asupra mărimii efective a porţiei.
Tendinţa observată este cu atât mai importantă cu cât era cunoscut dintr-o cercetare precedentă faptul că, în medie, 92% dintre persoane mănâncă toată porţia din farfurie.

Autorii studiului îi sfătuiesc deci pe cei care vor să piardă din greutate să folosească farfurii de culoare foarte deschisă sau foarte închisă pentru a obţine contrastul cu porţiile de paste, cartofi sau orez.
Citeşte mai mult pe ghimpele.ro

joi, 7 iunie 2012

Petru Buiuca, marele câștigător al concursului „MasterChef"

Emoţiile şi palpitaţiile au luat sfârşit aseară pentru cei patru finalişti ai show-ului „MasterChef", de la PRO TV! Marele câştigător este Petru Buiuca, cel care a plecat acasă cu premiul de 50.000 de euro. Click! a stat de vorbă, în exclusivitate, cu el. Am aflat că la 15 ani se considera un adevărat vrăjitor în bucătărie şi că banii vrea să-i investească într-o afacere.

Te aşteptai să câştigi marele premiu?

Petru Buiuca: Îmi doream foarte tare să câştig. Faptul că am reuşit să stau în top şi să fiu calm şi perseverent tot timpul cred că m-a adus aici. Câştigarea titlului de „MasterChef" a fost o încununare a eforturilor mele.

Aşadar, ai câştigat graţie perseverenţei tale? Nu crezi că ai avut şi alte atuuri?

Ba da. Am câştigat şi datorită personalităţii mele şi a stilului meu de gătit care s-a văzut şi în mâncare. Îmi place să gătesc şi să mă surprind inclusiv pe mine.

Îmi place să experimentez şi să-mi las amprenta în farfurie. Şi am reuşit. Am creat feluri de mâncare frumos aranjate şi cu un gust fenomenal.

Ce vei face cu banii?

Îmi voi susţine un proiect personal, photobites.ro. E un fel de început al visului meu, o afacere în domeniu. Zilele acestea sper să-i dau drumul.

Apoi doresc să încerc şi câteva bucătării internaţionale pe pielea mea, Spania şi Franta, mai ales. Şi doresc să-mi ajut familia, aşa cum am spus în repetate rânduri şi în emisiune. Aşa este frumos, nu? Increase

Norocosul a câștigat 50.000 de euro. Show-ul a fost urmărit de aproape 3 milioane de români

Petru Buiuca e amorezat până peste urechi de iubita lui, Anca, despre care spune că l-a cucerit cu... zâmbetul. "Mi-a plăcut instant zâmbetul ei. Te blochezi!".

Câştigătorul de la "MasterChef" spune că se pricepe şi ea la arta culinară, dar tot el e şeful în bucătărie: „Are un talent fenomenal de a mânca tot ce fac eu delicios. Sincer, are talent la gătit, dar e la început. Are alte pasiuni la care se descurcă fenomenal, cum ar fi arhitectura".

Petru mai spune că fără Anca nu ar fi ajuns până aici: „Îi datorez acest trofeu, în mare parte, ei! Mulţumesc, iubito!". Sursa: click.ro

miercuri, 6 iunie 2012

Tu cum ai vinde inghetata? Romania versus Croatia...

Saptamana trecuta am avut ocazia sa filmez cele de mai jos...

Bineinteles sunt mai multe feluri de a vinde inghetata:

1. Iei banii si ii dai in mana inghetata
2. faci acelasi lucru dar in felul ca sa se simte bine toata lumea...

Si aici nu vorbim (numai) de fidelizare...
acesti clienti poate vin o singura data (majoritatea sunt turisti in trecere, dat fiind ca cele de mai sus se intampla intr-un Marina din Croatia...majoritatea oamenilor vin cu sailing yachts se opresc in marina si pleaca...

Dar baietilor nu ii este greu deloc sa faca munca lor cu zambetul pe buze...

Bravo Primosten!

Bacsis de 5.000 de dolari pentru o consumatie de 27 de dolari la restaurant


Munca noastra de zi de zi, cu zambetul pe buze....
Asa ar trebui sa o facem, si nu numai pentru salariul primit.... 
Intamplarea de mai jos arata ca mai sunt oameni care au aceeasi parere despre chestia aceasta...



***********

Cinci mii de dolari. Este bacsisul mai mult decat generos de care a avut parte un chelner din Statele Unite. L-a primit de la doi americani, sot si sotie, pe care i-a servit in ultimii ani aproape zilnic, de fiecare data cu zambetul pe buze.

Cei doi au luat o supa si un pahar de vin, pentru care au avut de platit 27 de dolari. Aflasera insa ca barbatul, chelner la acelasi restaurant din orasul Houston de aproape 16 ani, a ramas fara masina, dupa ce localitatea lui a fost lovita de o furtuna puternica. Din aceasta cauza, era nevoit sa schimbe mai multe autobuze ca sa ajunga la serviciu, asa ca i-au facut un cadou.