Doru Prelipcean a lucrat și și-a făcut stagiul la renumite
restaurante din Europa, în Austria sau Germania, iar acum conduce
propria afacere în domeniul cateringului în Londra, serviciile sale
adresându-se atât românilor cât și britanicilor. Specializat în
bucătării internaționale, gătește cu pasiune bucatele tradiționale românești, fapt ce a și făcut să spună despre el că face cele mai bune
sarmale din UK.
Doru și-a descoperit pasiunea pentru gătit încă din copilărie, acasă
la Rădăuți. Spune că a moștenit dragostea pentru gastronomie din
familie, de la mama, bunica și străbunica sa.
“Mi-a placut mult să stau la bucătărie și stăteam de mic în preajma
mamei pentru a-i învăța rețetele. Străbunica mea pregătea pentru nunți,
bunica făcea același lucru, iar mama a urmat-o. Eu încerc să continui
această tradiție de familie.”
Maestrul bucătar, în vârstă de 38 de ani, a venit în Marea Britanie
în urmă cu 10 ani, după ce a finalizat “un stadiu complet de pregătire
în Austria și Germania”. “M-am specializat în afara României de la
vârsta de 18 ani, când am plecat în Germania și Austria. Am muncit la un
restaurant renumit din Viena unde veneau clienți care se respectau.
Șeful meu era un tânăr bogat, de vârsta mea, fascinat de bucătăria
internațională. Eram unul din bucătarii lui care munceau în schimburi și
mă aprecia foarte mult pentru că de multe ori reușeam să îi depășesc în
arta culinară pe bucătarii austrieci care lucrau acolo. Am primit și
măriri de salariu, iar munca o făceam cu mare plăcere.
Experiența am dobândit-o de-a lungul anilor petrecuți în Germania. La
ultima pizzerie devenisem bucătar șef. În Viena am gătit pentru oameni
celebri și mari personalități, restaurantul fiind situat la cinci minute
de Parlamentul din Viena și de renumitul teatru din capitala Austriei”,
își amintește Doru despre primele experiențe internaționale în domeniu.
Bucătăria britanică
“Am ajuns Anglia undeva la sfârșitul anului 2002. La început, am
muncit câteva săptămâni la un restaurant italian din apropierea British
Museum. Programul era destul de dificil pentru că eram nevoit să fac
naveta, iar pauza de prânz de la 2:30 la 5:30 trebuia să o petrec în
cafenele. Acest lucru mă epuiza, iar la finalul programului trebuia să
circul cu autobuzul de noapte”, povestește Doru.
Un
șir de întâmplări norocoase l-au făcut să pună pe picioare o afacere în
domeniul cateringului. “Când am ajuns aici erau destul de puțini români
în acea perioadă și nu aveau prea multe soluții pentru organizarea
petrecerilor și în special a nunților. Eu aveam o experiență deosebită
în domeniu. În preajma Craciunului organizam câte două festivități zilnic la restaurant, cu meniuri foarte variate. Am întâlnit, astfel,
primul cuplu care a fost impresionat de experiența mea și mi-a propus să
mă ocup de organizarea nunții lor.
Am pregătit totul împreună cu fratele meu, care este și el un bucătar experimentat. Condiții nu prea erau, dar ne-am descurcat, închiriind
oale și veselă. Pot spune că mâncarea a fost foarte apreciată”, mai
povestește Doru despre debutul său pe cont propriu.
Afacerea sa a prosperat și serviciile sale au devenit foarte
apreciate, clienții fiind în special receptivi la produsele gastronomice
preparate după rețete italiene, spaniole și franțuzești, dar și de
preparate organice proaspete.
“În momentul de față ofer un serviciu complet de catering care
cuprinde o gamă completă de ornamente interioare pentru săli,
aranjamente florale, meniuri complete, deserturi, bufet suedez și alte
specialități preparate la cererea clienților. Gătesc pentu grupuri de
români în special la botezuri, nunți și zile onomastice. În scurt timp
vom deschide și o pizzerie cu bucătăria deschisă la cuptor pe vatră,
unde vom oferi pofticioșilor o pizza cum n-au mâncat nici în Napoli”,
spune bucătarul român.
sursa: ziarulromanesc.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu