vineri, 18 noiembrie 2011

Citricele şi sărbătorile de iarnă

În copilărie, involuntar asociam sărbătorile de iarnă cu prezenţa citricelor, pachetele cu cadouri de sub brad conţineau, fără excepţie, pe lângă jucării şi portocale, grapefruit, mandarine şi banane. Acum le avem pe piaţă tot timpul anului şi sunt o sursă delicioasă de vitamine.

Originare din India, citricele au fost apreciate din timpuri străvechi pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale. Ele aparţin familiei rutaceae, dintre ele putem enumera: portocalul, lămâiul, grapefruitul, pomelo, mandarinul, clementinul etc. Pentru a vă convinge să savuraţi cel puţin un fruct de acest fel pe zi, am să vă enumăr câteva din efectele pe care le au asupra organismului uman.

Din punct de vedere caloric, citricele au un număr scăzut de kilocalorii, cu un maxim de 50 kcal/100g fruct. De aceea, ele sunt larg folosite în dietele de slăbit. În afara aportului caloric scăzut, ele stimulează saţietatea, prin conţinutul lor crescut în fibre. Datorită faptului că au, de asemenea, un foarte scăzut conţinut de lipide, citricele pot fi savurate şi de persoanele cu valori de grăsimi crescute în sânge.

O portocală (150-200 g) ne oferă dublul necesarului zilnic de vitamina C. Însă citricele nu sunt cele mai bogate fructe în vitamina C. Măceşele şi cătina au cea mai mare cantitate de vitamina C. Aviz fumătorilor, la care este indicat aport dublu de vitamina C faţă de nefumători, fumatul distrugând o mare parte a vitaminei C din organismul uman.

IncreaseSucul de lămâie, recomandat în răceli şi stări gripale, are efect antiseptic, astringent şi imunostimulator. Şi un fapt poate mai puţin cunoscut, prin vitamina C, citricele ne protejează cristalinul, scăzând riscul apariţiei cataractei.

Citricele pot fi folosite, de asemenea, în tratamentul anemiei, vitamina C crescând absorbţia Fierului la nivelul tubului digestiv. Acest lucru este important în special pentru vegetarieni, care au un aport mai scăzut de fier, datorită abstinenţei lor în a consuma produse din carne.

Prin conţinutul crescut în fitonutrienţi, citricele împiedică formarea de cheaguri în sânge, au efect antialergic şi anticancerigen (în special la nivelul aparatului digestiv). Asupra tubului digestiv, citricele au efect benefic prin stimularea digestiei, apetitului alimentar (tratând anorexia), tranzitului intestinal, eliminării paraziţilor, producţiei de bilă şi au efect hepatoprotector datorită conţinutul bogat de antioxidanţi.

IncreasePoate aţi observat şi voi, citricele au şi efect energizant, de aceea – consumate dimineaţa – ne dau forţe proaspete pentru o nouă zi de lucru. Mai mult, substanţele prezente în special în citricele colorate în roşu (de exemplu grapefruitul roşu) protejează împotriva îmbătrânirii.

Atenţie însă, majoritatea citricelor prezente pe piaţa românească sunt tratate cu diverse substanţe, conservanţi de suprafaţă. Aşadar, nu este indicat consumul cojii acestora, nici măcar rasă în prăjituri! Lia Tatar: business-forum.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu