luni, 27 februarie 2012

Test pentru a verifica mierea naturala

InfoBrasov informeaza : Mierea naturala veritabila - cum o recunoastem?

Mierea de albine este prima substanta dulce folosita de om. Calitatile extraordinare ale mierii au importante aplicatii in alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si post-operatorie, in pediatrie si ginecologie.

De aceea, este foarte important ca mierea pe care o achizitionati si consumati sa fie una de calitate.

 Exista cateva semne la indemana oricui prin care puteti verifica daca substanta galbuie lipicioasa din borcan este intr-adevar miere naturala provenita din polenul cules de albine.

Daca vreodata vedeti miere lichida iarna, aceasta nu este buna deloc (este ori falsa, ori fiarta)! Pornind de la ideea ca mierea se cristalizeaza, trebuie sa stiti ca mierea bine vanturata prezinta cristale mici; mierea e buna si daca cristalele sunt mari (asemenea sarii), insa trebuie sa stiti ca initial a avut o cantitate de apa mai mare.

Mierea naturala se zahariseste dupa o anumita perioada de timp, exceptie facand mierea de salcam, care cristalizeaza foarte tarziu sau deloc.

Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator.

Mierea naturala contine intotdeauna in suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel incat, pusa intr-un vas transparent are aspect usor tulbure.

Mierea provenita de la albinele hranite cu zahar sau cea falsificata cu glucoza industriala este mai putin dulce decat mierea florala, iar in cazul falsificarii cu zaharina in amestec cu glicerina, desi dulce, are reactie alcalina.

Trebuie sa stiti ca mierea de albine nu se pune niciodata in ceaiul fierbinte, deoarece isi pierde cu pana la 40% din proprietati, toate enzimele fiind distruse.

Puteti testa daca e miere naturala, intorcand borcanul cu fundul in sus: daca este buna de consum atunci se va forma o bula de aer sub forma de para care va urca lent; in cazul in care bula urca repede spre fundul borcanului, atunci mierea are multa apa in ea si nu este 100% naturala.

Un comentariu:

  1. interesant . Articolul. Voi studia si va anunt cum stau cu "testele". Felicitari pentru blog.

    RăspundețiȘtergere