luni, 17 octombrie 2011

Mii de românii consumă băuturi contrafăcute

Lichid de parbriz transformat în alcool după ce a fost lăsat la soare. Băut apoi cu bucurie de românii însetați. Mii de oameni consumă băuturi contrafăcute, produse în căzi de baie sau în instalații improvizate.

Pierderile sunt cauzate chiar de autorități, care au avut grijă ca legile să sune în așa fel încât evazionsitii să prospere.

Românul bea oricând, cu motiv sau fără. Bea de sărăcie sau atunci când crede că a dat norocul peste el. Bea înainte de muncă ca să aibă energie, dar bea și pentru a se relaxa după program. Bea acasă sau în deplasare.

2 milioane de români au abuzat sau abuzează de alcool, asta înseamnă peste 10% din populație, iar vânzările de băutură sunt și ele consistente în România. Și cu toate acestea, statul român încasează puțin din accizele pe alcool. Și investește la fel de puțin în sanatea oamenilor atinși de viciu și de efectele acestuia.

Evaziunea fiscală în zona alcoolului este estimată la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce în spitale sau programe de prevenție.

Acum câteva luni, în Botoșani au avut loc descinderi ale poliției, iar rezultatul lor parcă nu a mirat pe nimeni. Piețe, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votcă și rom produse într-un depozit clandestin de lângă Mănăstirea Copauti. Modul de lucru era pe cât de simplu, pe atât de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpăra lichid pentru curățat utilaje, alcool așa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome îl transforma în tone de votcă și rom, spun procurorii. Sursa: zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu