marți, 3 iulie 2012

Salvaţi Delta a adus gustul Deltei Dunării şi la Bucureşti!

Între 29 şi 30 iunie, bucureştenii au aflat cu ce se „mănâncă” Dunărea şi Delta, cu ocazia celei de-a patra ediţii a festivalului gastronomic şi eco-cultural „D'ale Gurii Dunării”, organizat de Ziua Internaţională a Dunării. Vizitatorii au cunoscut comunităţile din Delta Dunării care s-au întrecut la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în preparate culinare, porturi şi cântece tradiţionale.

Alături de producătorii locali care au vândut produse tradiţionale din Delta, patru organizaţii neguvernamentale şi-au prezentate proiectele cu impact în Delta Dunării, iar Atelierul de la Mahmudia a făcut demonstraţii de împletit papură şi pentru vizitatori.Increase

Evenimentul central de Ziua Internaţională a Dunării a demarat vineri după amiază, 29 iunie, cu masa rotundă „Dunărea, Rinul Europei Centrale şi de Est sau coridorul verde al Europei” care a reunit factori interesaţi de problematica Dunării şi Deltei, printre care reprezentaţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Cu această ocazie, Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat reinterzicerea vânătorii în Delta Dunării printr-un Ordin de ministru care va fi publicat azi în Monitorul oficial. De asemenea, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministrul Mediului şi Pădurilor au semnat contractul de finanţare pentru „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube WATER”.
Increase
Cea de-a doua zi a fost dedicata în întregime festivalului de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice şi muzicale. Astfel, la „D'ale Gurii Dunării” a avut loc parada culinară a comunităţilor, condimentată de concerte şi dansuri ai căror protagonişti au fost coruri şi instrumentişti români, lipoveni şi ucrainieni din Delta Dunării: Sinicika din Mila 23, Armonicii din Peceneaga, Juraveli din Jurilovca, corul de copii din Crişan, Bila Roja din Letea, Nufărul Alb din Chilia Veche, Katiuşa din Mahmudia.

La concursul de gătit, cel mai important moment al festivalului, juriul şi vizitatorii au gustat din borşul de peşte ca-n Delta Dunării, dar şi ştiuca umplută, scordoleaua şi crapul pe varză, colţunaşii, plăcintele şi din multe alte bunătăţi. IncreaseCele opt echipe înscrise în concurs au fost răsplătite cu premii pentru efortul lor de a aduce tradiţia culinară deltaică la Bucureşti. Din juriu au făcut parte Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar dr., SNSPA), Laura Sgârcitu (PA&C Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC România), Ioana Crăciunescu (actriţă, poeta şi mare creatoare de bucate) şi Răzvan Cucui (jurnalist fondator al revistei Bucătăria pentru toţi şi Kamikaze).

Bucătăresele din Pardina au câştigat Marele Premiu Coca-Cola în valoare de 1.500 euro. Maestrele din Mila 23 au fost răsplătite cu Premiul al II-lea, oferit de Ursus Breweries, însumând 1000 de euro. Juraţii Andreea Grămoşteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (pres.SDD şi director Radio Guerrilla) şi George Butunoiu (restograf.ro) au acordat IncreasePremiul Presei „Radu Anton Roman”, în valoare de 700 euro, echipei din Crişan. Menţiuni speciale pentru ciorba de peşte, gustări şi fel principal din peşte, deserturi şi arome, au primit echipele din Chilia Veche, Jurilovca, Letea, Mahmudia şi reprezentantele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Clubul Ţăranului Român a pus la dispoziţia vizitatorilor un meniu pe bază de peşte inspirat din reţetele tradiţionale ale comunităţilor deltaice. Succesul produselor a determinat clubul să păstreze permanent meniul cu preparate din peşte. Gratuit, bucureştii au putut gusta din borşul de peşte preparat de Vali Şeican, reprezentant al „La Cherhana”, din piaţa de peşte de la Obor.

Increase„Festivalul D'ale Gurii Dunării nu este doar un act firesc de promovare a tradiţiilor oamenilor Deltei sau a spaţiului deltaic. Festivalul are misiunea clară de a scoate la suprafaţă cea mai bună bucătărie de peşte de apă dulce din Europa şi de a o cu ajutorul celor mai bune ansambluri folclorice din Deltă. Scopul final este de a transforma aceste delicii în produse acreditate naţional şi internaţional, pentru că, nici Statul Român şi nici românii nu ştiu, sau nu prea cred, că Delta Dunării face ouă de aur, care pot transforma zona într-un rai al economiei sociale”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Increase„D'ale Gurii Dunării”, festivalul concurs de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice şi muzicale, reprezintă un prilej pentru încurajarea unui comportament responsabil faţă de bogăţia naturală şi culturală a Deltei Dunării. Festivalul promovează alternativele economice durabile, prietenoase cu mediul înconjurător, care pun în valoare tezaurul gastronomic, muzical şi arhitectonic şi al Deltei.

Ziua Dunării este celebrată anual, pe 29 iunie (dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).Increase Aproape 81 de milioane de persoane din ţările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii s¸i de a accentua legăturile dintre state, precum şi interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

În România, începând cu anul 2007, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta organizează, în parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunării sub auspiciile ICPDR şi cu susţinerea Sistemului Coca-Cola în România. RE Concept este platforma de responsabilitate socială a Coca-Cola HBC România, dedicată ideii că RE este începutul tuturor acţiunilor care schimbă lumea în bine. (foto de pe blogul evenimentului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu