duminică, 4 martie 2012

Lucruri pe care nu trebuie să le faci imediat după ce mănânci

Există anumite lucruri pe care nu este bine să le faci imediat după ce ai mâncat, pentru că îngreunează ori împiedică digestia.

În timp ce faci baie, fluxul de sânge nu mai este direcţionat spre aparatul digestiv, ci spre alte părţi ale corpului: spre piele (dacă te cufunzi în apă caldă, în cadă) sau spre muşchi (dacă intri în apă rece, în piscină). Primind prea puţin sânge (deci prea puţină energie), digestia se blochează.

Soluţia: dacă vrei să te înviorezi, fă un duş.

Sportul duce la reflux gastric

Dacă faci sport imediat după ce ai mâncat, musculatura consumă o parte importantă din energia care ar trebui direcţionată spre tubul digestiv. Digestia este astfel îngreunată şi apare refluxul gastric (senzaţia neplăcută că mâncarea “îţi vine înapoi”).

Soluţia: lasă să treacă două ore înainte de a face sport.

Fructele te balonează

Consumate după alte alimente, fructele trebuie să-şi aştepte rândul pentru a fi digerate. Iar în acest timp fermentează în stomac. Asta duce la balonare şi la apariţia gazelor.

Soluţia: consumă fructe cu 30 de minute înainte de masă sau la două-trei ore după ce ai mâncat.

Un pui de somn = risc de diabet

În timpul somnului de după-amiază, digestia este mult încetinită, de aceea apare refluxul gastric (sau regurgitarea). În plus, un studiu al Universităţii din Birmingham a demonstrat că persoanele care obişnuiesc să doarmă după masa de prânz prezintă cu 26% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de diabet, pentru că în somn organismul nu mai produce insulină (hormon în lipsa căruia se instalează diabetul zaharat).

Soluţia: ieşi la plimbare sau implică-te în activităţi uşoare în casă.

Fumatul afectează digestia

După masă, aparatul circulator lucrează la capacitate maximă, pompând sângele spre tubul digestiv şi ajutându-l astfel să prelucreze alimentele. Dacă aparatul digestiv primeşte, odată cu sângele, şi substanţele toxice din tutun, nu mai dă randament.

Soluţia: lasă să treacă măcar o oră între finalul mesei şi prima ţigară. Sursa: libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu